Turkije voert druk op Italie over Ocalan op; Rome verwerpt kritiek Yilmaz

De Turkse premier, Yilmaz, heeft Italie gisteren medeverantwoordelijk gesteld voor alle moorden die door de Koerdische Arbeiders Partij (PKK) zijn begaan, als Rome PKK-leider Abdullah Ocalan niet uitlevert.

De verklaring werd later door het Turkse parlement bevestigd. Italie heeft zeer geirriteerd gereageerd op de uitspraken van Yilmaz.

“Uit naam van alle politieke partijen die in het parlement zijn vertegenwoordigd', aldus Yilmaz, “verklaar ik aan de wereld dat geen enkele Turkse regering de huidige opstelling van de Italiaanse regering onbeantwoord zal laten, noch aan de onderhandelingstafel zal plaatsnemen met de moordenaars.' Met dit laatste doelde Yilmaz op de PKK. De uitspraken van de premier onderschrijven de gevoelens van woede in Turkije over de coulante behandeling in Italie van PKK-leider Ocalan die vorige week donderdag op het vliegveld van Rome werd aangehouden. De Italiaanse premier, D'Alema, heeft laten doorschemeren dat Ocalan asiel zal krijgen in Italie, als zijn regering er van overtuigd is dat de PKK daadwerkelijk afziet van het gebruik van geweld.

Om de druk op Italie op te voeren om Ocalan alsnog uit te leveren, kunnen Turkse burgers in alle postkantoren verspreid over het land gratis een fax sturen aan de regering in Rome. Bij de Italiaanse ambassade in Ankara werd gisteren opnieuw massaal gedemonstreerd voor de uitlevering van Ocalan.

“Italie rechtvaardigt terrorisme niet en wil op geen enkele manier een medeplichtige zijn aan terrorisme', zo reageerde de Italiaanse premier op de Turkse kritiek, die hij verwierp als “volledig ongerechtvaardigde intimidatie'. Hij onderstreepte dat Italie altijd op goede voet heeft gestaan met Turkije, de aanvraag van EU-lidmaatschap heeft gesteund en voor toenadering tussen Ankara en Brussel is. Italie is de tweede handelspartner van Turkije. Italiaanse bedrijven staan op het punt een paar interessante contracten af te sluiten: Agusta hoopt 145 militaire helikopters te verkopen.

Bovendien hoopt Rome op een akkoord met Ankara over de mogelijkheid illegale immigranten uit Turkije terug te sturen.

D'Alema hoopt dat de andere landen van de Europese Unie Rome dit probleem niet alleen laten oplossen. “Het is een zaak waar heel Europa mee te maken heeft en waarvoor Italie solidariteit verwacht', zei D'Alema.

In Rome heeft een 30-jarige Koerd uit Zwitserland zich gisteren in brand gestoken om de vrijlating van Ocalan te bereiken. Hij heeft tweede- en derdegraads brandwonden op veertig procent van zijn lichaam. De advocaat van Ocalan gaf hierna een oproep door om dergelijke “genereuze maar zinloze daden' niet te herhalen. Het was de negende Koerd die zich sinds de arrestatie van Ocalan in brand stak: zes in Turkije en twee in Moskou gingen hem voor.