Theater

Rouw Past Elektra In deze variant van Aischylos' Oresteia keert de moraal zich tegen het leven: leden van een puriteinse familie moorden elkaar uit `plichtsbesef' uit. Een drama van de Amerikaan Eugene O'Neill uit 1931 gesitueerd in 1865 en in de regie van Agaath Witteman nog altijd actueel. Noord Nederlands Toneel, met Marie-Louise Stheins en Josee Ruiter. 20 nov Drachten De Lawei, 22 nov Haarlem Stadsschouwburg, 24 nov Weert Munttheater, 25 nov Oss De Lievekamp, 26 nov Rotterdam Zuidpleintheater.

De Hel Magisch-realistische solo van Helmert Woudenberg over de dood van zijn vader als SS-soldaat aan het Oostfront. 20, 21 nov Groningen Kruithuis, 26 nov Spijkenisse De Stoep.

Plein 23 Een schrijnende voorstelling over het verijlen van de menselijke geest door ziekten als Alzheimer of dementie; verstandelijk gehandicapten spelen samen met acteurs van het gezelschap Drang fragmenten van Bertolt Brecht. T/m 26 nov Den Haag voormalige Ministerie van Buitenlandse Zaken aan Het Plein 23.

Angel Eyes In rokerig licht speelt John Buysman een jazz-muzikant aan de dope, op een tekst van Jules Deelder - soms grappig soms ontroerend en even ritmisch als een trompetsolo. 20, 21 nov Utrecht Stadsschouwburg, 24 nov Doetinchem Amphion, 25 nov Arnhem Stadsschouwburg 26 nov Hardenberg De Voorveghter.

Cd Opname Brigitte Kaandorp kwebbelt als vanouds en zingt liedjes uit vijftien jaar malligheid romantiek, smartlappen en gave sfeerbeelden, begeleid door een achtmansorkest van Dick Kuijs. 20 nov Tilburg Schouwburg, 25, 26 nov Drachten De Lawei.

Heerlijk Duurt Het Langst Gewetensvolle reconstructie van de debuut-musical van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink in charmante jaren-zestig-retro-stijl. Jasperina de Jong en Jenny Arean afwisselend in de hoofdrol die in 1965 voor Conny Stuart werd geschreven. Geestige huwelijksperikelen en liedjes die stuk voor stuk klassiek werden. 20 t/m 26 nov Amsterdam Carre.

De Wachtkamer Fascinerende voorstelling over de vergeefse strijd van Tibet tegen de reus China. Hoe, voor het eerst sinds de jaren zestig, het `persoonlijke poetisch en politiek wordt'. 20 nov Gouda Stadsschouwburg, 21 nov Enschede Twentse Schouwburg, 24 nov Hoogeveen Theater De Tamboer, 26 nov Veenendaal De Lampegiet.

En verder Dagboek Van Een Gek Henk van Ulsen brengt een prachtige hommage aan de armzalige ambtenaar uit de titel, die leeft tussen waanzin en fatsoen. Jan Ritsema verzorgt de regie. 21 nov Soest C-Drie, 22 nov Delft De Veste (matinee), 24 nov Rotterdam Theater Zuidplein, 26 nov Barendrecht Het Kruispunt; Kalm aan en rap een beetje: een nieuwe stortvloed aan droogkomische grappen over alles en niets. 20 21 nov Leiden Schouwburg, 24, 25 nov Kampen Stadsgehoorzaal; De waker de slaper & de dromer Youp van 't Hek, grof en poetisch tegelijk, over de verburgerlijking van een groep studenten die had gezworen nooit in de rat race verzeild te zullen raken. 24 t/m 26 nov Rotterdam Luxor; Wilhelmina: je maintiendrai Anne-Wil Blankers schittert in fraai gekostumeerde en geregisseerde voorstelling als koningin Wilhelmina. Ton Vorstenbosch schreef, Mette Bouhuys regisseerde. 20 nov Alkmaar De Vest 21, 22, 24 nov Zoetermeer Stadstheater.