Telefoneren via Internet zonder computer

Het Amerikaanse Internet-telefoniebedrijf Aplio komt begin volgend jaar met een apparaatje waarmee zonder computer via Internet de hele wereld rond kan worden gebeld, ook naar mensen met alleen een gewoon telefoontoestel.

Dat zou betekenen dat de telefoonrekening fors omlaag kan, omdat voor bellen via het net altijd het lokale telefoontarief geldt. Enige vereiste is dat de beller een aansluiting bij een Internet-aanbieder heeft. Het Californische bedrijf biedt de Aplio Phone al sinds een half jaar aan maar het kastje - ter grootte van een antwoordapparaat - kan tot nu toe alleen verbinding maken met mensen die er zelf ook een hebben. Het nadeel is dat de verbinding langzaam is en dat de geluidskwaliteit nog te wensen overlaat. Het product, dat in de VS ongeveer 200 dollar (374 gulden) kost komt ook in Europa op de markt. (ANP)