Stradivarius terug in Nederland

Een anonieme Nederlandse koper heeft vorige week de beroemde `Koning Maximiliaan Joseph'-Stradivarius uit de collectie van Bein & Fushi in Chicago gekocht. Hij heeft het instrument, dat voor 2 miljoen gulden van eigenaar wisselde, voor onbeperkte tijd in bruikleen gegeven aan de Nederlandse violist Berent Korfker.

Het instrument, in 1703 gebouwd door de Italiaanse meestervioolbouwer Stradivarius, dankt zijn naam aan de Beierse koning Maximiliaan Joseph I, die de viool begin vorige eeuw in zijn bezit had. Op het achterblad staat een brandmerk met de initialen van de koning.

In 1925 kwam het instrument in het bezit van de familie Mannheimer uit Amsterdam, die het in 1961 verkocht aan een Amerikaanse collectioneur.

De viool zal de komende dagen te horen zijn tijdens een reeks concerten in Nijmegen, Almelo, Amersfoort en Dordrecht. (ANP)