SELECTIE

Ruim 160 films en video's worden vertoond op de elfde editie van het International Documentary Festival Amsterdam. Een greep uit het programma:

De keuken van Kok Voor het eerst kon een Nederlandse documentairemaker meekijken achter de schermen van het politiek bedrijf. Niek Koppen volgde de verkiezingscampagne van Wim Kok.

Kurt and Courtney Nick Broomfield wil weten hoe Nirvana-zanger Kurt Cobain is overleden en komt in een maalstroom van complotten terecht. Pleegde hij zelfmoord? Of dreef zijn inhalige vrouw Courtney hem de dood in?

Mob Law In de vormgeving die is ontleend aan de heroiek van de betere broeierige mafiaspeelfilm, introduceert regisseur Paul Wilmshurst de voornaamste advocaat van de georganiseerde misdaad in en om Las Vegas en zijn klanten - brede tevreden patsers aan de rand van grote zwembaden. De film loopt uit op een verbale shoot-out in de woestijn, met de advocaat tegenover zijn voornaamste FBI-vijand.

Julia's Wahn Een autobiografisch portret van een gewezen, naar West-Berlijn uitgeweken DDR-activist die tot zijn verbijstering merkte hoe een geliefde paranoide is geworden. Of is ze zo gek nog niet? De film geeft en passant een mooi beeld van een jaren zeventig-jeugd achter het ijzeren gordijn.

Chlebni Djen (Bread Day) Russische bejaarden vechten in afgelegen dorpje om het bestaan en houden Sovjet-gebruiken in ere, zoals scheldpartijen tussen klant en verkoper.

Un crime a Abidjan Ruwe ondervragingsmethoden van de politie in Ivoorkust leiden tot een merkwaardig fenomeen: te veel bekentenissen.

Un vivant qui passe De toedracht van de jodenvernietiging blijft de belangrijkste drijfveer voor cineast Claude Lanzmann. Deze keer spreekt hij, met de van zijn film Shoah bekende indringendheid, met de Zwitser Maurice Rossel. Die bezocht voor het Rode Kruis een concentratiekamp en trof er alleen goeddoorvoede joden aan.

Divorce Iranian Style Cinema verite voor de echtscheidingsrechter in Teheran. Een lichte, bijna sensuele film over Iraanse vrouwen die willen scheiden van hun man. Vooral hun vechtlust - tegen een taai systeem en onwillige mannen - is opmerkelijk.

Yuki yukite shingun / the emperor's naked army marches on De bekendste film van Kazuo Hara, wiens persoonlijke toptien op dit festival wordt vertoond. Over de eenzame strijd tegen het systeem van oud-soldaat Kenzo Okuzaki.

Foto-amator Beeld van het getto van Lodz, aan de hand van Duitse amateurfoto's in kleur

Een gelukkige tijd Tegendraadse film over een uitzonderlijke groep joden: zij die de oorlog overleefden omdat zij op de zogeheten lijst-Frederiks stonden. Oeke Hoogendijk en Paul Cohen registreerden hun herinneringen van blijdschap, verdriet en schaamte.