Regisseurs bijeen in Maastricht

Op de Europese Regisseurs Conferentie, die van 2 tot 6 december in Maastricht wordt gehouden, bespreken regisseurs de mogelijkheid om een Europees netwerk van mentoren en stages op te zetten zodat jonge talenten beter opgeleid worden. Het thema van het congres is `Rehearsing the Future' (oefenen op de toekomst).

De conferentie besteedt dit jaar veel aandacht aan jonge regisseurs en regie-opleidingen. Gevestigde regisseurs als Claus Peymann, Jean-Louis Martinelli en Gerardjan Rijnders stellen enkele jonge, veelbelovende collega's voor. De Franse theatermaker Daniel Benoin bespreekt in de openingstoespraak de nieuwste trends in het Europees toneel.

In Maastricht, waar de conferentie nu om het andere jaar zal worden gehouden is een aantal voorstellingen van jonge theatermakers te zien. Uit Nederland komt Tsjechovs Oom Wanja van FACT, de eerste grote-zaalproductie van Ivar van Urk. Uit Wenen komt Handke's Publikumsbeschimpfung van Philip Tiedeman, een leerling van Claus Peymann. De jonge Britse schrijfster Sarah Kane en regisseuse Vicky Featherstone komen met hun stuk Crave.

De conferentie besteedt dit jaar voor het eerst aandacht aan jeugdtheater. Liesbeth Coltof van Huis aan de Amstel presenteert haar voorstelling Bijna was ik goed.