Rabo en Achmea gaan eerder samen; Fusie valt eenvoudiger te realiseren

De Rabobank en de Achmea Groep zullen al in 1999 fuseren. Aanvankelijk wilden beide financiele cooperaties het fusieproces in twee etappes uitvoeren, wat zo'n drie jaar in beslag zou nemen. Maar de “gelijkwaardige fusie' blijkt na de eerste onderhandelingen eenvoudiger te realiseren.

Rabobankvoorzitter H. Wijffels heeft dit gisteren aan de centrale kringraad (“het Rabo-parlement') bekendgemaakt. Volgens een zegsman is de beslissing om het tempo op te voeren een maand geleden genomen. “In eerste instantie leek de vervlechting van twee omvangrijke cooperaties een hele klus. Gaande de rit kregen we echter steeds meer de wens om zicht te krijgen op de eindsituatie. Daar richten we nu alle energie op', meldt een woordvoerder van de Rabobank.

De Rabobank en Achmea kondigden hun samenwerkingsplannen in juli aan. Oorspronkelijk wilden zij op 1 januari 1999 gezamenlijk een dochter oprichten, waarin zij beide voor 50 procent zouden participeren.

Achmea zou al haar activiteiten (onder meer Centraal Beheer, FBTO, Avero, Zilveren Kruis, Staal Bankiers en de pensioenbeheerder PVF) in deze houdstermaatschappij onderbrengen. De Rabobank zou alleen de dochters Interpolis en Robeco in de gezamenlijke onderneming onderbrengen. De resterende onderdelen van de bank, zoals de Rabo-filialen zelf, Rabo International en participatiemaatschappij Gilde zouden pas in 2002 met deze houdstermaatschappij opgaan in een nieuwe cooperatie.

De plannen voor de oprichting van de houdstermaatschappij (“een tussenstap') zijn nu van de baan. “We streven ernaar om al in de loop van 1999 een volledige financiele groep te presenteren', bevestigt een woordvoerder van Achmea. “In januari hopen we met een nadere uitwerking van de plannen te komen. Het in elkaar schuiven van de twee cooperaties is eenvoudiger dan verwacht.'

Echte obstakels om de besprekingen tot een succes te brengen, zijn er niet of nauwelijks. “Het wordt een fusie op basis van gelijkwaardigheid. Natuurlijk is de Rabobank groter, maar het is voor iedereen belangrijk dat we een goede organisatie neerzetten.

Als cooperatie zijn we gewend om partnerships aan te gaan', stelt een zegsman.

Volgens hem is er nog geen overleg geweest met de toezichthouders, zoals de Nederlandsche Bank, de Verzekeringskamer en de Nederlandse Mededingingsautoriteit. “We gaan niet hand-in-hand met hen plannen maken. Eerst moeten we formuleren wat we willen en vervolgens presenteren we de toezichthouders een plan. Maar we zien vooralsnog geen enkel probleem.'

Vooral de rol van Rabo en Achmea in de sociale zekerheid zou een probleem kunnen vormen. Achmea werkt samen met het GAK, de grootste van de vijf uitvoeringsinstellingen van Nederland. De Rabobank werkt met het GUO samen.