Protesten tegen vonnis in Bosnie

Internationale organisaties hebben kritiek geuit op een vonnis uitgesproken door een Bosnische rechtbank tegen een groep vluchtelingen uit Srebrenica wegens moord op een bejaarde Bosnische Servier.

De man, Slavko Subotic, werd in maart vorig jaar op een kerkhof in Visoko aangevallen en doodgeslagen door een groep van achttien vrouwen en twee mannen, allen moslims die in juli 1995 waren verdreven uit Srebrenica, toen dat door de Bosnische Serviers werd veroverd. Vijf van de vrouwen en de twee mannen werden onlangs veroordeeld tot straffen van zes tot negen maanden voorwaardelijk.

Volgens een gemeenschappelijke verklaring van de OVSE, Bosnie-gezant Carlos Westendorp en de VN-hulporganisatie UNHCR zijn die straffen te licht in relatie tot het delict en is het proces gedomineerd door “het lijden van de vluchtelingen uit Srebrenica', terwijl het in feite ging om “een niet-geprovoceerde aanval op een onschuldig mens'. (AFP)