Parijs, Milaan en Madrid bij alliantie

De effectenbeurzen van Milaan, Madrid en Parijs willen zich aansluiten bij de beursalliantie van Londen en Frankfurt. Volgende week vrijdag praten in Parijs de vertegenwoordigers van negen Europese effectenbeurzen over een gezamenlijk handelsplatform. Daar zijn ook de beurzen van Amsterdam, Brussel, Luxemburg en Zurich aanwezig, maakte Parijs vanmorgen bekend.

Amsterdam liet afgelopen zomer, direct na de aankondiging van de Brits-Duitse samenwerking, weten zich te willen aansluiten. Dat de Italiaanse en Spaanse beurzen te kennen geven dat zij willen meedoen is geen verrassing. Vorige week meldde deze krant dat vertegenwoordigers van beide beurzen twee weken geleden in de Britse hoofdstad gesprekken voerden met Londen Stock Exchange en Deutsche Borse. Ook de Amsterdamse beurs was hier aanwezig. Het zouden constructieve gesprekken geweest zijn om te inventariseren welke problemen moeten worden opgelost alvorens de drie beurzen zich kunnen aansluiten bij de alliantie. De bijeenkomst in Parijs heeft voor het eerst een “formeel' karakter.

Nu Madrid en Milaan hun steun verlenen aan de beurzensamenwerking is het niet verwonderlijk dat ook Parijs wil deelnemen. De Franse beurs had afgelopen zomer woedend gereageerd op het Europese beursplan van Londen en Frankfurt. Parijs had bij de eerste gesprekken aan tafel willen zitten en eiste een even groot aandeel in de alliantie als de beide initiatiefnemers. Na de afwijziging door de Duitsers en Britten dreigde de Parijse beurs met een eigen alliantie. Dit plan is nu van de baan.