Onze dagelijkse dosis

Het begon allemaal met een onschuldig inbraakje in een school. Maar twee jaar later laten de plotlijnen zich niet meer zo gemakkelijk temmen. Inmiddels is baby Anton bijna opgeblazen, wordt Nick nog steeds verdacht van moord, is Erik over zijn impotentie heen en rust Lisa's vloek gelukkig niet meer op Mary.

Goudkust, de soap van SBS6, wordt wel gezien als de Hollandse versie van een Dynasty-achtig programma vol met intriges in een rijk milieu. En inderdaad, Henri van Cloppenburg (een erg sjieke naam toch?) en Sylvia hebben in het verleden van wanten geweten. Henri probeert Erik - die ooit een verhouding had met Henri's vrouw Desiree en nu met diens dochter Yvette - te gronde te richten. Op de meest lage manieren uiteraard. Zoon Harm is in vliegende vaart een succesvol advocaat geworden. Tegen deze geslaagde personages steken de strandtenten van Ralf en Tim die de serie zijn band met de zee (kust, Goudkust, rijke mensen, leuke woordspeling) moesten geven, nogal gewoontjes af.

Goudkust is de laatste aanwinst (1996) in het rijtje Nederlandse soaps. Morgenavond wordt de vijfhonderdste aflevering uitgezonden. Voorgangers en concurrenten zijn Goede Tijden, Slechte Tijden (RTL4, 1990) en Onderweg naar Morgen (Veronica, 1993). Het elkaar op leven en dood beconcurrerende RTL4 en SBS6 hebben het nog niet aangedurfd de series tegenover elkaar op hetzelfde tijdstip te plaatsen, zodat de liefhebbers twee uur achterelkaar elke werkdag op hun wenken bediend worden: om 18.30 uur The Bold and the Beautiful, het Amerikaanse voorbeeld, om 19.00 uur Goudkust. Dan heel snel overschakelen naar Veronica, want om iets voor 19.30 uur begint Onderweg naar Morgen al, en uiteindelijk om 20.00 de populairste van het viertal `GTST'. Lang leve de reclameblokken tussen de programma's door, want een mens moet toch kunnen eten.

Behalve de woekerende sluikreclames hebben de soaps meer met elkaar gemeen. De opvallend weelderige recente aanwas van jonge acteurs bijvoorbeeld, en de steeds bizarder onderwerpen die de dagelijkse gang van zaken zijn gaan bepalen.

Zoals incest (Opa, Kim en Mira), verkrachting, moord en voodoo-vloeken. De stand is momenteel ongeveer als volgt:

GTST: De `strip'-soap. Ook ooit begonnen op school, met Arnie, Peter, Mirjam, Annette en dokter Simon. Momenteel zijn Robert en Laura elkaar langzaam aan het hervinden na obstakels als de lesbische relatie van Laura, haar sekte, hun twee overleden/verdwenen kinderen en haar relatie met de veel jongere Stan. John, de zoon van Jef, is in hernieuwde (want gespeeld door een andere acteur) vorm weer terug. Matilde heeft last van een enge stalker, nadat ze op aanraden van Suzanne voor het geld ging hoereren. Daniel, samen met eerder genoemde Suzanne het `langstlopende' personage, is genezen van zijn alcoholisme en achtervolgingswaanzin.

ONM: Door velen gezien als de meest realistische soap. Het gaat om de families Reitsema en Couwenberg. Locaties: het Beatrix ziekenhuis en cafe de Engel. Wat voorafging: Ed is weer helemaal op de been na de hersenspoeling die hij had gekregen van de sekte Orion. Dochter Babette heeft haar vader kunnen vergeven dat hij haar bijna had vermoord. Sasza is ontroostbaar nu `Lotjuh' naar Zwitserland is vertrokken. Merel wil geopereerd worden door Victor en Lotus zit te stoken in de relatie tussen Gina en Renee.

Goudkust: Ook hier een recast, namelijk Mariet, ergens op Internet beschreven als een `penoze-typetje'. Spellijnen: De pogingen van Hannah om Nick en Mariet het zwijgen op te leggen, het op handen zijnde huwelijk van Erik en Yvette, en de pogingen van Henri om dat huwelijk te dwarsbomen.

Tijd voor een nieuwe soap, moet RTL4 dan ook gedacht hebben. En die begint in maart, tweewekelijks, onder de frisse titel Westenwind.

    • Lieke Witte