Oltmans reist mee in gevolg naar Rusland

De freelance journalist Willem Oltmans reist volgende week mee tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix en de minister van Buitenlandse Zaken, J. Van Aartsen, aan Rusland. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bevestigd.

Oltmans is al jaren verwikkeld in een gevecht met de Nederlandse staat. De wortel van het conflict ligt in de jaren vijftig, toen Oltmans vriendschappelijke banden onderhield met de toenmalige Indonesische leider Soekarno. Die vriendschap was volgens Oltmans de reden voor de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, J. Luns, om zijn carriere te dwarsbomen.

In de rechtzaak die Oltmans heeft aangespannen zijn verscheidene (ex-)ministers gehoord. Ook prinses Margriet is gehoord. Volgens Oltmans heeft zij in 1995 aan een medewerker van de RVD gevraagd: “Waarom mogen wij niet van Oltmans houden?'

Oltmans, die wegens gederfde inkomsten van de staat 2,8 miljoen gulden eist, kreeg afgelopen zomer een schikkingsvoorstel van 1,3 miljoen gulden van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, Van Mierlo. Hij heeft dat afgewezen. Aan advocaten zegt hij al meer dan zes ton te hebben uitgegeven te hebben. Oltmans zei vanmorgen dat minister Van Aartsen niet genegen leek het laatste bod van Van Mierlo te verhogen, maar dat er “achter de schermen' hard wordt gewerkt aan een oplossing.

Hij zei dat de RVD als voorwaarde voor zijn deelname aan de reis naar Rusland had gesteld dat hij een medium moest vinden dat hem als redacteur wilde sturen.

Oltmans: “Dat was gemeen, want ze weten dat er door de hetze tegen mij geen krant is die mij een opdracht geeft.' Oltmans noemt het een “goede grap' dat hij het eenmansbedrijfje Daily Invisible van Julius Vischjager bereid vond om hem te sturen. De RVD heeft hem vervolgens zonder problemen geaccrediteerd voor de reis.

Oltmans zegt niet van plan te zijn om minister Van Aartsen tijdens de reis aan te spreken over zijn zaak. “Daar ben ik te deftig voor'. Oltmans, die zegt te moeten rondkomen van een schamele uitkering, zei dat de reis naar Rusland wordt betaald door vrienden.

    • Daniela Hooghiemstra