Nieuw bedrijf flitsgieten aluminium in Delfzijl

RSP-products uit Rotterdam, de Technische hogeschool in Delft, Hoogovens en twee andere partners gaan in Delfzijl een fabriek bouwen die op grote schaal aluminium giet dat ultrasnel is gestold (`flitsgieten'). RSP en de TU Delft zijn er als eerste in de wereld in geslaagd het ultrasnel stollen van aluminium als continu proces te ontwikkelen.

De lucht- en ruimtevaartindustrie en autofabrikanten zijn daar sterk in geinteresseerd, omdat dit metaal net zo sterk is als titanium, maar de helft minder kost. RSP heeft een machine met een sneldraaiend, ijskoud wiel ontwikkeld die 24 uur per dag uitrasnel gestold aluminium produceert. Deze techniek biedt ook een oplossing voor het hergebruik van aluminium. Ultrasnel stollen verbetert de kwaliteit van het metaal. Deze week tekende Hoogovens een contract om partner in het bedrijf te worden. De twee andere partners zijn de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij en de Rotterdamse investeringsmaatschappij Rijnvelden.