Nederland laat zwalkende Mannschaft ontsnappen

Wellicht gevoed door de tevredenheid van de bondscoach, heerste er een goed gevoel in het Nederlandse kamp over de prestatie die Oranje ondanks het gelijkspel (1-1) leverde tegen Duitsland. Maar welbeschouwd voerde het team van Frank Rijkaard het streven van politici en sportbestuurders naar een betere verstandhouding tussen Nederlanders en Duitsers wat al te ver door. Oranje toonde te veel mededogen met de zwalkende Mannschaft.

Als er ooit een kans is geweest de aartsrivaal een zware thuisnederlaag toe te brengen, was het gisteren wel.

Oranje buitte het schrijnende kwaliteitsverschil niet uit in het Parkstadion van Gelsenkirchen, waar het Duitse elftal door zijn eigen publiek werd uitgelachen. “Geh nach Hause', klonk het vanaf de tribune. Vooral in de eerste helft liet Nederland de mogelijkheid liggen een comfortabele voorsprong te nemen. Een doelpunt van Reiziger, uit een afstandsschot waarbij doelman Kahn blunderde, was de schrale oogst van een superieur veldoverwicht. Achteraf kon het Nederlands elftal dus slechts bogen op de gedachte dat het de regerend Europees kampioen ruim een half uur alle hoeken van het veld liet zien. Maar voetbal staat en valt bij het resultaat, zelfs in een oefenwedstrijd. Aan de 1-1 kon geen enkel prestige worden ontleend.

Misschien verdient Rijkaard het recht om deze wedstrijd in een breder perspectief te zien. Het is zijn taak Oranje in minder dan twee jaar met dit soort duels klaar te stomen voor het Europees kampioenschap in eigen land. Hij moet spelers als Talan Boussatta en Van Nistelrooy uittesten en dat kan ten koste gaan van het resultaat. De 30-jarige Van Vossen bleef bijvoorbeeld tachtig minuten langs de kant. Zijn aanwezigheid op de rechtervleugel had waarschijnlijk meer rendement opgeleverd, maar Rijkaard kiest kennelijk niet voor kortetermijnpolitiek.

Het Nederlands elftal boekte gisteravond een morele overwinning, want Oranje gaat een aanzienlijk betere periode tegemoet dan het Duitse elftal. De formatie van Erich Ribbeck liet zich bij vlagen de les lezen door een ploeg die ook nog eens zonder Bergkamp Davids, Ronald de Boer en Numan opereerde. Bovendien gemiddeld vijf jaar jonger was dan Duitsland dat met zijn leeftijd net onder een moyenne zat van dertig jaar.

Bondscoach Rijkaard was goed te spreken over de nieuwelingen en vervangers in Oranje. Wellicht dat hij wat andere criteria hanteert, want gelet op de verrichtingen in de wedstrijd verdiende alleen Van Hintum een uitstekende beoordeling. “Een enthousiaste jongen met wie je fijn kunt werken', aldus Rijkaard. Met Reiziger was Van Hintum in de eerste helft een van de betere spelers van Oranje. Maar de beide backs kregen van de Duitsers dan ook alle ruimte.

Voor Van Nistelrooy lag de lat aanzienlijk hoger. In het kielzog van diepste spits Kluivert moest de PSV'er tegen een overmacht aan tegenstanders opboksen. En in een tempo dat hem op de toppen van zijn tenen deed lopen. “Ik wist in de eerste helft niet wat me overkwam. Ook bij PSV wordt in een veel lagere versnelling gespeeld. Schitterend om dit mee te maken. Maar in de rust was ik lichamelijk en mentaal al kapot.' Van Nistelrooy miste in de eerste helft vrij voor doelman Kahn een kans waar hij achteraf nog flink van baalde. “Die bal had ik moeten stiften. Ik moet nu zorgen dat ik bij PSV blijf presteren zodat ik in februari ook weer mee mag naar Portugal.'

Rijkaard en ook aanvoerder Frank de Boer toonden clementie met Talan, die in zijn derde interland weinig afdwong op de rechtervleugel. De derde debutant van gisteravond Boussatta, mocht een kwartier meedoen. De AZ-speler zorgde na een wisselend begin voor wat meer dreiging op de rechterkant.

Maar dat is niet de belangrijkste vereiste voor de flankspelers in het nieuwe systeem. Frank de Boer: “Het is juist de bedoeling om de bal net zo lang rond te spelen dat er openingen ontstaan. Daarom vond ik dat Talan het heel goed deed. Boussatta begon wat te enthousiast.

Later waren zijn acties wel goed gedoseerd.' In de laatste minuut gaf Boussatta bijna een beslissende voorzet. De inzet van Mols werd door doelman Kahn knap over het doel getikt.

Mols, die na rust inviel voor de licht geblesseerde Kluivert, liet zich ondanks die misser van zijn beste kant zien. Na afloop mijmerde de speler van FC Utrecht over zijn toekomst. “Komende maand beslis ik over een nieuwe verbintenis bij Utrecht of een transfer. Het liefst naar een club uit de top drie of een buitenlandse topper.'

Het zijn zaken waarmee Real Madrid-speler Seedorf zich niet hoeft bezig te houden. Als vervanger van Ronald de Boer haalde hij in de eerste helft een dikke voldoende, maar toen het na rust wat stroever liep verviel de voormalige Ajacied in zijn oude fout door te veel met de bal te lopen. Het mooiste compliment kreeg Seedorf achteraf van Ronalds broer Frank. “Clarence speelde heel goed, heel gecontroleerd.'

Ondanks deze loftuitingen kwam Oranje niet verder dan een gelijkspel. Het Nederlands elftal raakte zijn overwicht kwijt na de gelijkmaker van Marschall. De Duitse spits die goed inviel, verraste Stam na een slim boogballetje van Matthaus. “Daarna was het geen vriendschappelijke wedstrijd meer' vertelde Van Nistelrooy. De Duitsers slepen de botte messen en toonden Kampfgeist.

Pas in de slotfase greep Nederland weer het initiatief. “Duitsland had wat goed te maken en was super gemotiveerd', zei Rijkaard. “Ik moest noodgedwongen wisselen en dat beinvloedde ons spel. Reiziger is pas hersteld van een blessure, Kluivert en Cocu hadden last van hun hamstrings. Maar ook met de invallers werden de opdrachten goed uitgevoerd. Over het vertoonde spel ben ik zeer tevreden.'

    • Erik Oudshoorn