National Book Award voor McDermott

De prestigieuze National Book Award voor fictie is gisteren in New York toegekend aan Charming Billy van Alice McDermott. McDermotts roman over het leven in een geisoleerde Iers-Amerikaanse gemeenschap versloeg A man in full van Tom Wolfe, Damascus gate van Robert Stone, Kaaterskill falls van Allegra Goodman en The healing van Gayl Jones. McDermott publiceerde eerder At weddings and wakes, A bigamist's daughter en That night.

De prijs voor non-fictie werd gewonnen door Slaves in the family van debutant Edward Ball. De andere genomineerde boeken waren: Shakespeare: The Invention of the Human van Harold Bloom, There once was a World: a 900-year Chronicle of the Shtetl of Eishyshok van Yaffa Eliach, A Slant of sun van Beth Kephart en All on fire: William Lloyd Garrison and the Abolution of American Slavery van Henry Mayer.

Gerald Stern kreeg voor zijn bundel This time: new and selected poems de prijs voor poezie. In de categorie jeugdliteratuur werd Holes van Louis Sachar onderscheiden.

John Updike, auteur van 49 romans waaronder Rabit run en The witches of Eastwick, werd geeerd met the National Book Foundation Medal for Distinguished Contribution to American Letters. Alle winnaars krijgen een bedrag van 10.000 dollar. (Reuters)