Muziek

London Philharmonic Het London Philharmonic Orchestra treedt op 25 nov 20u15 op in de Concertzaal in Tilburg als onderdeel van het Festival van Contrasten van de stichting Praemium Erasmianum. Onder leiding van de toekomstige chef-dirigent Kurt Masur, de dirigent van The New York Philharmonic, klinken de Eerste symfonie van Sjostakowitsj en Don Quixote van Strauss met de cellist Lynn Harrell als solist. Nog een beperkt aantal kaarten a f200 is verkrijgbaar bij 013-4668058.

Klankvisioenen Klankvisioenen, een Utrechts festival voor eigentijdse religieuze muziek, biedt van 20 t/m 22 nov een aantal concerten rond de figuur van Job. 20 nov 20u15 is in de Nicolaikerk de monoloog Job door Henk van Ulsen en organist Rene Uylenhoet, om 22u30 gevolgd door Visons de l'Amen van Messiaen door de pianisten Matthijs Verschoor en Marjes Benoist. 21 nov 20u15 is in de Pieterskerk de opera Job van Daan Manneke, om 22u30 gevolgd door boventoonzang in De Profundis.In de Aula van het Academiegebouw op het Domplein wordt 22 nov 13u30 het radiofonisch oratorrium Job gespeeld, om 17u gevolgd door de kerkopera Visions of Heaven van Gert Oost.

Gouvy Drie werken (Petite suite gauloise, Zesde symfonie en Stabat Mater) van de Franse componist Theodore Gouvy (1819-1898) krijgen hun Nederlandse premiere op 25 nov 20u in de Hooglandse Kerk in Leiden op een concert van Ex Aanimo het Randstedelijk Begeleidingsporkest olv Wim de Ru en de solisten Diane Verdoodt, Joke de Vin en Ludwig van Gijsegem. Inl 071-5141141.

Hildegard von Bingen Muziek van de abdis Hildegard von Bingen (12de eeuw) wordt 21 nov 20u uitgevoerd in de Laurenskerk in Alkmaar door het ensemble Cercamon en organist Bert Matter. Res 072-5140707 (kantooruren).

Blues Estafette `If the blues were whiskey I'd stay drunk all the time' zong een blueszanger eeuwen geleden. Wie dat vertaalt als `als de blues bier was, dronk ik elke dag een plas' is ook welkom op de Blues Estafette die deze keer o.a. soulzanger Joe Louis Walker, rocker Chris Ardoin en `Texas Tornado' Doug Sahm op het programma heeft. Ook vele anderen uiteraard want deze Estafette in twee zalen duurt als altijd van 15u tot 03u. 21 nov Blues Estafette Vredenburg Utrecht (15u).

Joshua Redman De laatste plaat van deze saxofonist is getiteld `Timeless Tales (for changing Times)'. Naast Gershwin en Cole Porter rekent Redman ook Joni Mitchell, Bob Dylan, John Lennon en 'Prince' tot de tijdloze verhalen vertellers. 25 nov Paradiso Amsterdam.

Grote Prijs De kus des doods voor elke serieuze popmuzikant, of een handig opstapje tussen de oefenruimte en het echte poppodium? De Grote Prijs van Nederland heeft geen onverdeeld gunstige reputatie als het gaat om de uitwerking op de loopbaan van de winnaars. Bovendien is het evenement de laatste jaren flink verbrokkeld, met ontelbare regionale voorronden en aparte prijzen voor de afzonderlijke genres. Finales Dance: 20 nov Paradiso, Bands: 21 nov Melkweg, Singer/songwriters: 22 nov Paradiso (middag), R&B/Hiphop: 22 nov Paradiso, Amsterdam.