Monsters

De verschrikkelijke sneeuwman, het monster van Loch Ness, cyclopen draken, eenhoorns. Iedereen kent wel een verhaal waar deze griezels in voorkomen. Hebben ze echt bestaan? Of houden ze zich gewoon schuil op een afgelegen plek op deze aarde? Loopt er toch nog ergens in de Himalaya in de sneeuw een harig monster rond, dat lijkt op een grote aap? Komen de golven op het meer van Loch Ness nou wel echt van een monster of is de vage foto gewoon om toeristen te lokken?

Op de tentoonstelling Mythen en Monsters in het Haagse Museon staan een aantal levensgrote reconstructies van deze vreemde wezens. Bij elk van die wezens wordt hun verhaal verteld en ook of er een wetenschappelijke verklaring is. In de werkhoek van het Museon is een Monsterwerkhoek gemaakt, waar de hele dag door geschilderd geknipt en geplakt kan worden. Er zijn monsterlantaarns (in elkaar zetten en beschilderen en in het midden past een waxinelichtje f7,50), glas in lood met een spook, draak en cycloop (zelf beschilderen f2,50), bouwplaat van een draak (knippen, plakken en kleuren f5) en masker van kunststof van een spook, draak of cycloop (beschilderen en bewerken f7,50). Elke woensdag en zondag kunnen er in de Werkhoek ook allerlei monsters gemaakt worden. Zo 22 nov staat er een monstergravure op het programma. Eerst worden alle monsters op de tentoonstelling goed bekeken om inspiratie op te doen, dan mag je je eigen monster in een koperen plaat graveren. Daarna neem je je eigen monster ingelijst mee naar huis. Wo 25 nov is er monstermasker maken.

*Monsterwerkplaats in het Museon, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Open di-vr 10-17u, za en zo 12-17u, schoolvakanties 11-17u. Eerste kerstdag en nieuwjaarsdag gesloten. Werkhoek op wo en zo-middag voor kinderen van 7 t/m 12 jaar van 13u30-15u30, toegangsprijs f11. Res 070-3381423.