Londen verzamelt Iraakse oppositie

De Britse regering organiseert volgende week een bijeenkomst van Iraakse oppositiegroeperingen in het kader van internationale pogingen het versplinterde verzet tegen Saddam Hussein te verenigen.

Een regeringswoordvoerder onderstreepte gisteren dat het belangrijkste doel van de Verenigde Staten en Groot-Brittannie blijft om de Iraakse president Saddam Hussein te dwingen de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties na te leven. Maar hij voegde daaraan toe dat de “internationale gemeenschap in het algemeen Saddam Husseins vertrek van het toneel alleen maar zou kunnen verwelkomen'. De Britse premier Blair en de Amerikaanse president Clinton hebben na de jongste crisis rond Irak aangekondigd structurele steun te gaan geven aan de Iraakse oppositie.

Londen is niet van plan om veel geld te geven aan de oppositie - het Amerikaanse Congres heeft daarvoor 97 miljoen dollar uitgetrokken - maar zal in plaats daarvan zich erop concentreren het verzet op een lijn te brengen. Volgens een recente telling van het State Department zijn er 74 Iraakse oppositiegroepen. De komende bijeenkomst in Londen is bedoeld om een tiental daarvan “aan te moedigen' gemeenschappelijke ideeen te ontwikkelen over een toekomstig democratisch Irak.

De leider van de voornaamste Iraakse oppositiecoalitie, Ahmed Chalabi, is gisteren ontvangen door een Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, Martin Indyk. Na afloop zei Chalabi dat de nieuwe Amerikaanse politiek zijn beweging, het Iraaks Nationaal Congres, nieuwe vaart geeft. Veel waarnemers geven Chalabi echter weinig kans Saddam Hussein ten val te brengen.

Saddam Hussein wilde het olie-voor-voedselprogramma van de VN als dekmantel gebruiken om luxegoederen voor zijn familie en vrienden te importeren, zo heeft de Britse onderminister van Buitenlandse Zaken, Tony Lloyd, bekendgemaakt. Volgens hem heeft Irak bij de VN toestemming gevraagd voor de invoer van onder andere siliconen voor borstimplantaten.

Ook kwamen op de lijst met importverzoeken liposuctie-apparatuur ter waarde van bijna 30.000 gulden voor en een gebitslaser voor wittere tanden ter waarde van meer dan 225.000 gulden. Onder het huidige, strikte sanctieregime mag Irak alleen olie verkopen in ruil voor voedsel en medicijnen. Het Britse parlementslid Tam Dalyell, die voorstander is van opheffing van de sancties tegen Irak, had aan Lloyd gevraagd wat voor bewijzen er zijn dat Saddam chirurgische apparatuur had geimporteerd om cosmetische ingrepen bij zijn vrienden te laten uitvoeren.

Irak heeft de VN er herhaaldelijk van beschuldigd een schrijnend tekort aan voedsel en medicijnen te veroorzaken door de sancties niet op te heffen. (Reuters AP)