Japanners zien af van overname Vanderlande

De overname van Vanderlande (industriele systemen) door het Japanse bedrijf Daifuku gaat niet door. Twee jaar geleden kondigden beide bedrijven aan dat Vanderlande geleidelijk aan zou worden overgenomen. Het bundelen van de kennis verliep minder goed dan was verwacht. Dat komt mede doordat de bedrijven zich elk in een andere richting hebben ontwikkeld. Vanderlande zoekt uitbreiding, onder meer met de recente Amerikaanse vestiging.

“Daifuku trapt een beetje op de rem, want het bedrijf is niet helemaal ongevoelig voor wat er de afgelopen maanden in Japan is gebeurd. Zij concentreren zich nu op hun thuismarkt', zegt directeur M. van der Lande van Vanderlande. Het cultuurverschil vormde een nog groter struikelblok. “Wij zijn beiden veel te optimistisch geweest. De culturen zijn echt anders. Het is geen onwil, maar een gebrek aan begrip', aldus Van der Lande. (ANP)