INTERNATIONALE BEURZEN

LONDEN Onder invloed van koersstijgingen in de banken- en telecomsector steeg de FTSE-100-index met 0,9 procent naar 5.522,60 punten. Een belangrijke stijger was Barclays, een zwaargewicht in de Londense index. De koers van de bank steeg 3,6 procent onder invloed van aanbevelingen van analisten. Ook de koersen van de banken HSBC en Standard Chartered stegen flink. British Telecom won 3,7 procent.

FRANKFURT Op de effectenbeurs van Franfurt werd vanochtend weinig gehandeld. Bij een lage omzet steeg de DAX-index met 0,1 procent naar 4.705,34 punten. Op een door detailshandelconcern Metro aangekondigde aandelenemissie werd nauwelijks gereageerd. Het aandeel steeg met 0,04 mark naar 114 mark.

Het industriele concern Mannesmann boekte een lichte koerswinst van 0,06 procent na de presentatie van goede resultaten over de afgelopen negen maanden. Mannesmann verwacht over 1998 een hogere winst dan in het voorgaande jaar.

PARIJS Bij lage omzetten hebben de beurskoersen van Parijs vandaag gemiddeld genomen een kleine winst geboekt. De CAC-index van de veertig belangrijkste fondsen steeg met 1,1 procent naar 3.653,77 punten. Geruchten over een aanstaande fusie in de banksector stuwden de koersen van de financiele waarden op.

Het aandeel Societe Generale steeg 2,8 procent in waarde. De koers van het financiele conglomeraat CCF ging ruim 3 procent omhoog. Het bouw- telecom- en mediaconcern Vivendi steeg 3,9 procent. Dit aandeel ligt al enkele dagen in de belangstelling van beleggers. Het bedrijf houdt de komende dagen bijeenkomsten voor analisten over zijn telecomactiviteiten. Beleggers verwachten goed nieuws en lopen daar op vooruit.

TOKIO Aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag omlaag gegaan. De Nikkei-index verloor 244,77 punten en sloot op 14.354,46, een verlies van bijna 1,7 procent ten opzichte van gisteren. Toen sloot de belangrijkste beursgraadmeter van Japan op zijn hoogste niveau in de afgelopen twee maanden.

De omvang van de handel was fors. Beleggers toonden zich enigszins onzeker over de uitwerking van de regeringsplannen om de economie van het land uit het moeras te trekken.

Vooral over de reddingsoperatie voor de banken bleken handelaren niet onverdeeld gelukkig. Met de financiele steun van de overheid zouden nog niet alle problemen zijn opgelost. Ook de zwakke stemming op de optiebeurs drukte de aandelenkoersen.

NEW YORK Wall Street kende gisteren een rustige handelsdag en een lichte stijging van de beursgraadmeter. De Dow Jones-index steeg met 54,83 punten naar 9.041,11. De renteverlaging in de VS, die dinsdag al nauwelijks gevolgen had voor de aandelenkoersen, was gisteren helemaal naar de achtergrond verdwenen.

De handel op de beurs van New York begon in de plus, maar de index dook al snel onder het slot van de voorgaande dag. Daarna trad er wel weer een herstel op, maar indrukwekkend was dat niet. Handelaren verbaasden zich daar niet over, gezien de forse koersstijgingen van dinsdag.