Interkoreaans toerisme

Een Zuid-Koreaans cruiseschip met aan boord 780 toeristen uit dat land is vanmorgen aangekomen in de Noord-Koreaanse havenstad Changjon. Het is voor het eerst sinds 1950 dat Zuid-Koreaanse toeristen toestemming hebben gekregen het communistische buurland aan te doen. Sinds de Koreaanse oorlog, bijna een halve eeuw geleden, is het niemand toegestaan het geisoleerde Noord-Korea te bezoeken.

De meeste Zuid-Koreaanse toeristen aan boord van het cruiseschip hebben familieleden in Noord-Korea, van wie zij door de oorlog zijn gescheiden, maar zij mogen dezen niet opzoeken. Veel Noord-Koreanen zullen de toeristen naar alle waarschijnlijkheid niet tegenkomen tijdens hun vijfdaagse bezoek aan het communistische buurland want de autoriteiten van de havenstad hebben alle burgers verboden in de haven te komen. De toeristen slapen aan boord. (AP)