HARA'S TOPTIEN

Kazuo Hara blijkt de kans te hebben waargenomen om tamelijk obscure Japanse films in het buitenland te introduceren. Van zijn oorspronkelijke lijst moest hij zelfs de helft weer afvoeren omdat er niet eens versies met ondertiteling beschikbaar bleken te zijn. “Schrijf alsjeblieft in je krant dat deze tien niet per se mijn favorieten zijn', zegt Hara. “En dat de volgorde geheel willekeurig is.'

1. Daini toride no hitobito Shinsuke Ogawa (Japan, 1971). Strijd van boeren tegen de overheid.

2. Paruchizan Zenshi Noriaki Tsuchimoto (Japan, 1969). Studenten strijden tegen het establishment in de jaren zestig.

3. Hadaka no shima Keneto Shindo (Japan, 1960). Als documentaire gefilmde stomme film over het leven van een familie op een eiland.

4. Arakajime ushinawareta koibitotachi yo Soichiro Tahara en Kunio Shimizu (Japan, 1971). Documentairemaker Tahara tracht voor de verandering de eigen tijd in een speelfilm vast te leggen. Over jongeren in de jaren zeventig.

5. Ningen Johatsu Shohei Imamura (Japan 1967). Over de achtergebleven verloofde van een jonge man die plotseling verdwijnt en nimmer wordt teruggevonden.

6. Dokkoi! Ningen bushi Van collectief uit studio van regisseur Shinsuke Ogawa (Japan, 1975). Over dagloners en andere mannen aan de onderkant van de samenleving.

7. Higata no aru umi; Isahaya-Wan 1988 Katsutoshi Iwanaga (Japan, 1988). Over het leven van mensen en dieren op het Isahaya-wad in het zuiden van Japan dat afgelopen jaar door drooglegging is verdwenen.

8. Okinawa Retto Yoichi Higashi (Japan, 1969).Over het Japanse eiland Okinawa onder Amerikaans militair bestuur van 1945 tot 1972.

9. Okumiomotte II: After the Dam Kadayoshi Himeda (Japan, 1995). Over een dorp dat verdwijnt wegens de bouw van een stuwdam; de opnames namen tien jaar in beslag.

10. Chihoseirojin no sekaiSumiko Haneda (Japan, 1986). Over een tehuis voor dementerende bejaarden.