Groot-Brittannie

Tower of London De Tower of Londen is een goed geconserveerd historisch bolwerk dat de rijke en bloedige historie, van Londen, Engeland, het Britse koningshuis en het gebouw zelf toont en daarom een bezoek waard. In het 900-jarig bestaan is de Tower behalve stadskasteel ook gevangenis en paleis geweest.

In de verschillende torens zijn oude wapenuitrustingen martelwerktuigen en de echte kroonjuwelen te zien. Beefeaters geven de rondleidingen, er zijn wapen-demonstraties met een echte tamboer en saluutschoten. En kinderen mogen helmen en harnassen passen. Er woont een familie van negen raven in de Tower, die goed worden verzorgd want de legende wil dat het Britse koninshuis valt als de raven de Tower verlaten. Voor de zekerheid zijn de vogels gekortwiekt. Tower of London. Ma t/m za 9-16u, zo 10-16u. Metro Tower Hill. 25, 26 dec en 1 jan gesloten. Inl 00-441717090765.

Chinees Porselein

Een bijzondere verzameling Chinees porselein afkomstig van de keizerlijke hoven wordt tentoongesteld in de Royal Academy of Arts. De kleine, prachtig vormgegeven tentoonstelling heet 100 Masterpieces of Imperial Chinese Ceramics. De stukken beslaan een periode van meer dan zevenhonderd jaar uit de Chinese geschiedenis. Er zijn eenvoudige, onbeschilderde wijnkommetjes uit de Song-dynastie, prachtig blauw-witte Yuan-schalen en borden, eierdoppen en rijk beschilderde vazen uit de Ming- en Qing-dynastien. T/m 20 dec 100 Masterpieces of Imperial Chinese Ceramics in de Royal Academy of Arts. Dag 10-18u. Metro Piccadilly Circus of Green Park. Inl 00-441713008000.

Kamermuziek

Zeven avonden per week, elke zondagochtend en elke maandag- en woensdagmiddag is er een concert in de Wigmore Hall. Het zijn kamermuziek uitvoeringen waarvan de programmering misschien wat traditioneel is: pianosonates van Beethoven, strijkkwartetten van Mendelssohn, liederen van Schubert en eventueel een jeugdwerkje van Arnold Schonberg. Het is echter het kaliber van de uitvoerenden en bijzondere combinaties van artiesten die het programma van de Wigmore Hall een van de spannendste van de wereld maken. Zo zijn er optredens van het Vermeer Kwartet, Barbara Bonney en Vladimir Ashkenazy. Wigmore Hall, 36 Wigmore Street. Elke avond concerten om 19u30, zon-ochtend 11u30u en ma- en wo-middag om 13u. Metro Bond Street of Oxford Circus. Inl & res 00-441719352141.

En verder

The Courtauld Gallery met een verzameling oude meesters en impressionisten in Somerset House, 00-441718732526 & www.courtauld.ac.uk; in de Royal Academy of Arts ook keramiek van Pablo Picasso t/m 16 dec en goaches van Charlotte Salomon t/m 17 jan 00-441713008000; t/m 30 jan Love upon the Throne, toneelstuk over Charles en Di door The National Theatre of Brent in Comedy Theater inl & res.

00-441713691731; t/m 10 jan The Turner Prize Exhibition, werken de vier Turner Prize genomineerden in de Tate Gallery 00-441718878000.