GALERIE

Dangleberry Het Engelse woord `dangleberry' betekent zoiets als achtergebleven stukjes stront en is de titel van de tentoonstelling die de Schotse kunstenaar Bill Breckenridge van 20 t/m 29 nov in zijn Amsterdamse atelier organiseert. De zestien deelnemende kunstenaars, onder wie Otto Berchem, David Haines, Karen Murphy en Owen Oppenheimer, zijn afkomstig uit de Verenigde Staten en Europa. Wat hen verbindt is dat zij allemaal in Amsterdam zijn blijven hangen. Dag van 12-18u (gesloten 23 en 24 nov). Rozengracht 207c.

Serieuze Zaken Galerie Serieuze Zaken, die onlangs verhuisde van de Amsterdamse Lauriergracht naar de Elandsstraat, bestaat deze maand vijf jaar. Dit jubileum wordt gevierd met de tentoonstelling `Oeuvre', waarin werk is bijeengebracht van twaalf internationale kunstenaars zoals Gilbert & George, Damien Hirst, Gavin Turk, Fang Lijun, Sarah Lucas en Mat Collishaw. T/m 9 dec, Elandsstraat 90, Amsterdam. Di t/m za 12-18u.

Van den Ende In de jaren zestig en zeventig verwierf Jaap van den Ende bekendheid met zijn, in het kielzog van de Nul-kunst ontstane, formele en geometrisch-abstracte werk. Na een lange periode van afwezigheid verraste Van den Ende de kunstwereld in 1996 met schilderijen waarin figuratieve elementen als bloemen, landschappen en menselijke figuren domineerden. In zijn recente schilderijen, die zijn opgebouwd uit verschillende delen, heeft de kunstenaar figuratieve en abstracte composities gecombineerd. T/m 19 dec in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Multiplicity De afgelopen vier jaar was Theo Tegelaers verantwoordelijk voor het tentoonstellingsbeleid van W139. Hij neemt afscheid als directeur met de tentoonstelling `Multiplicity', waarin werk van Amerikaanse en Europese kunstenaars is samengebracht.T/m 6 dec, Warmoesstraat 139, Amsterdam. Wo t/m zo 13-18u.

Paul Klemann De tekeningen en schilderijen van Paul Klemann zijn ongecensureerde registraties van zijn dromen. Enkele keren per nacht zet de kunstenaar de wekker, waarna hij de inhoud van zijn dromen opschrijft. De volgende dag werkt hij de aantekeningen uit in zijn droomtekeningen waarin humor, angst en erotiek een belangrijke rol spelen. T/m 3 jan in Buro Leeuwarden, Turfmarkt 11, Leeuwarden.

Ma t/m za 11-17u zo 13-17u.

En verder Hreinn Fridfinnsson exposeert t/m 16 dec in Another Place, Planciusstraat 9A, Amsterdam; Machiel van Soest en Jennifer Protas exposeren bij Lumen Travo, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam; Schilderijen van Henk Olijve t/m 19 dec in The Living Room, Nieuwezijds Voorburgwal 338, Amsterdam; Peter Struycken exposeert t/m 19 dec in Galerie De Expeditie, Leliegracht 47, Amsterdam; Jeroen Bodewits exposeert t/m 20 dec in Galerie Liesbeth Lips, Rochussenstraat 81a, Rotterdam.