Gadgets uit de angst-industrie; Door Stop Alarm

De vlucht is goed verlopen. Er is geen brand aan boord uitgebroken, de landing vond plaats met intact landingsgestel en er was geen dodelijke `windshear'. Alle koffers liggen na een redelijke wachttijd op de transportband en er staat zowaar een bus naar de stad klaar. In het verkeer wordt naar behoren voorrang verleend en bij het uitstappen zijn alle eigendommen nog bij elkaar. Voor de ingang van het hotel word je niet in elkaar geslagen. Maar dan...

Dan zit je op je hotelkamer. Je bent in de stad waar de Boston Strangler heeft huisgehouden, je hebt net `The Killers among us' gelezen en de film `Henry, portrait of a serial killer' gezien. De bellboy keek wel heel nadrukkelijk naar je G-Shockpolshorloge. De man aan de balie maakte ook niet zo'n prettige indruk. En het lowbudgethotel staat in een buurt waar dure hotels al decennia geleden uit zijn verdreven. Daarbij heb je net in de krant gelezen dat het aantal moorden in deze stad al jaren onveranderd hoog is. Buiten giert voor het eerst die avond de sirene van een politieauto voorbij. Net als op de televisie, maar die kon je uitzetten en dan was alles weer veilig. Gelukkig heb je de Door Stop Alarm.

Angst, angst, angst. De angst-industrie is inventief. Bij buitensportzaken kun je lichte hangsloten kopen die bij ongewenst intiem gefrutsel snerpende geluiden geven. Wie alleen op pad gaat, wordt geadviseerd een alarmapparaatje ter grootte van een ei mee te nemen. Bij ontmoeting met engerd trekke men de pin uit het eitje en slaat de handen voor de oren. Tegen vervelende honden bestaat de ultrasone geluiden uitbrakende Dazer. Waar in andere landen onbeschroomd busjes traangas of pepperspray worden verkocht, kiest Nederland voor geluid, in het bijzonder schril gesnerp. Zo ook de Door Stop Alarm. Het wig-achtige voorwerp moet eerst worden ingesteld en kan dan achter de te beschermen deur worden gezet. Bij het ongewenst openen van de deur activeert de ingedrukte wig een alarm. “Ideaal in hotel, motel of trailer', zegt de bijsluiter. Nu maar hopen dat de seriemoordenaar niet doof is.

    • Hans Moll