FROM LOUISIANA

Als blanke Britten het mogen, gitarist Eric Burdon voorop, dan mogen zwarte streekgenoten het zeker: putten uit de smeltkroestraditie van Louisiana, strikter genomen de Mississippi Delta. De in Torras geboren Leslie Johnson alias Lazy Lester (1933) zei de blues als broodwinning herhaaldelijk vaarwel maar klinkt er op All over You niet minder 'authentiek' om.

Zijn stem heeft de juiste dosis gruizigheid, zijn mondharmonica bouwt voort op de traditie van Jimmy Reed en Little Walter en op gitaar klinkt hij hoekig a la John Lee Hooker. Dat drie `composities' op deze cd op naam van Jay D. Miller staan is verklaarbaar dat was Lesters platenbaas in de jaren '60. Maar wie is J. West die zeven andere liedjes op zijn naam kreeg? Ook op Turn the Page van de piepjonge accordeonist Chris Ardoin en de band Double Clutchin' is `lenen' aan de orde van de dag. Soms met bronvermelding, zoals in de soul-hit Higher and Higher, maar soms ook niet, zoals in Fever for your Flavor dat steunt op het `Pink Panther'- motief van Henry Mancini. Het swamprock-genre waarin deze band zich beweegt is net zo uitgemolken als de blues, maar dat zal de vaste klanten van de Bluesestafette (21/11 in het Utrechtse Vredenburg) vast niet deren. Lester staat daar rond etenstijd geprogrammeerd en Ardoin na middernacht. Lazy Lester: All over You (Antone's 0042). Chris Ardoin and Double Clutchin': Turn the Page (Rounder 2157). Distr. Munich.

    • Frans van Leeuwen