Franse rechter levert Britse spion niet uit

Een Franse rechtbank heeft gisteren een voormalig agent van de Britse geheime dienst MI-5 vrijgelaten, die op verzoek van het Verenigd Koninkrijk in Parijs was gearresteerd wegens schending van zijn officiele geheimhoudingsplicht.

De Britse justitie wilde David Shayler vervolgen wegens “politieke misdaden', waarvoor zowel het Europese uitleveringsverdrag als de Franse wet een uitzondering maakt, aldus de rechter.

Shayler (32) werd deze zomer gearresteerd nadat hij in een Britse zondagskrant zijn voormalige werkgever, de binnenlandse veiligheidsdienst, had beschuldigd van “geldverspilling' en “incompetentie'. Ook zei hij dat MI-6 de buitenlandse veiligheidsdienst, illegale operaties had opgezet, zoals een moordcomplot tegen de Libische leider Gaddafi.

Volgens de Britse justitie had Shayler met zijn verhaal de Official Secrets Act geschonden een wet die (ex-)werknemers van de Britse geheime diensten een zwijgplicht oplegt. Shaylers motief zou bovendien commercieel zijn geweest: The Mail on Sunday betaalde hem twintigduizend pond (ruim zestigduizend gulden) voor het verhaal.

“Het is een geweldige dag voor de gerechtigheid en een droevige, pijnlijke dag voor de Britse regering en MI-5', aldus Shayler gisteren na zijn vrijlating uit de Sante-gevangenis. “Maar het is een schande dat ik veertig dagen in de cel heb gezeten wegens kritiek op mijn werkgever.'

Britse commentatoren vragen zich vandaag af of de geheimhoudingswet in zijn huidige vorm kan blijven bestaan, omdat elke oud-spion nu in Frankrijk zijn verhaal kan doen. Na Franse publicaties of - zoals in Shaylers geval - op het Internet, zijn Britse kranten bovendien evenmin aan geheimhouding gebonden. De zaak herinnert aan die tegen ex-MI-5'er Peter Wright uit 1985. Die publiceerde in Australie zijn boek Spycatcher over misstanden bij de geheime diensten en werd evenmin uitgeleverd.

De Britse regering weigerde gisteren commentaar te geven op het vonnis, waartegen een succesvol beroep volgens juristen niet mogelijk is.

Zolang Shayler Frankrijk niet verlaat is hij een vrij man. De Britse aanklacht tegen hem blijft van kracht.

Volgens Labour-parlementarier Robin Corbett moet MI-5 nu snel een schikking treffen. Onderhandelingen daarover liepen eerder spaak.