Export stabiel, import stijgt

De export van Nederlandse goederen naar het buitenland is in augustus vrijwel stabiel gebleven. De import van goederen nam met 5 procent toe. Aan de onstuimige groei van de buitenlandse handel lijkt een einde te zijn gekomen. Dat meldt het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag.

In de eerste zeven maanden van dit jaar was de uitvoer nog met 8 procent gestegen. In augustus bleef die stijging beperkt tot 1 procent tot een bedrag van 29 miljard gulden. Ook de stijging van de import lag de eerste zeven maanden van dit jaar op 8 procent. In augustus was de stijging 5 procent tot 27 miljard gulden. Het CBS schrijft de verminderde groei van de handel met het buitenland deels toe aan prijsontwikkelingen.

Het handelsoverschot komt de eerste acht maanden van het jaar uit op 19 miljard gulden. Het CBS raamt de waarde van uitgevoerde goederen naar landen van de Europese Unie in augustus op 22 miljard gulden. Dit is 2 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.