Even burgemeester zijn in buurgemeente bevalt goed

De burgemeesters van Goes en Borsele hebben vrijwillig dertig dagen van gemeente geruild. Om begrip te kweken en “gewoon omdat het leuk leek'.

Snuffelen in de bureaula van zijn collega? Burgemeester D.J. van der Zaag van Goes, sinds 1 november waarnemend burgemeester in buurgemeente Borsele, reageert verontwaardigd. Maar hij bekent dat hij de eerste dag wel de jodiumtabletten van collega J.L.M. Mandos, te slikken bij een ramp in de kerncentrale van Borsele, heeft gevonden. Van der Zaag: “Het bureau zat gewoon open. Zonder totale openheid en volledige medewerking heeft een burgemeestersruil ook geen zin. Je moet elkaar blindelings vertrouwen dat er geen gekke dingen in je gemeente gebeuren.'

De burgemeesters van Goes en Borsele ruilden ruim twee weken geleden van gemeente. Daarbij namen ze alle bijbehorende rechten en plichten over. Doel van de ruil is meer inzicht te krijgen in elkaars werkwijze en zo meer begrip te kweken voor elkaar. “Want de stad kan niet zonder de regio, de regio niet zonder de stad. Zonder Borsele zou Goes geen stad zijn', meent Van der Zaag.

Hij loopt nog wat onwennig door de gangen van het gemeentehuis van Borsele in Heinkenszand. “Ik ben al een aantal keer verdwaald.'

Dat de burgemeester joviaal een aantal mensen groet, is ook meer toeval: hij kent ze uit zijn hoedanigheid van burgemeester van Goes. En van de hele gemeente Borsele, met een totale oppervlakte van 190 vierkante kilometer, tegen de 99 vierkante kilometer van Goes, heeft Van der Zaag niet meer dan twee van de acht dorpskernen bezocht tijdens een informatieavond en die bezoeken waren een teleurstelling. “Ik had hoge verwachtingen, maar mensen wilden praten over losse stoeptegels en kapotte lantarenpalen. Daar hoeven ze toch niet mee te wachten tot het college van burgemeester en wethouders een keer in het jaar langskomt?'

Ondanks deze kleinigheden heeft hij het naar zijn zin. Borsele telt minder inwoners dan Goes, 21.558 tegen 35.000, er is een disco en er zijn geen middelbare scholen en geen coffeeshops. Toch heeft de burgemeester twee “hectische' weken achter de rug. “Je bestuurt hier op een ander niveau. Ik mis die extra dimensie van binnenstadproblemen wel, maar er spelen hier weer andere zaken.'

Hij heeft naast een aantal doorlopende activiteiten - Van der Zaag is bestuurslid van de Vereniging van Zeeuwse Gemeenten en hoofd van de ambulancediensten Zuid-Beveland - de volledige agenda van burgemeester Mandos overgenomen. Dat betekent dat hij het overleg over de omstreden tunnel onder de Westerschelde bijwoont vergadert met Zeeland Seaports en de begrotingsvergadering van de Borselse gemeenteraad voorzit. Mandos bemoeit zich nergens mee. Van der Zaag: “Je moet elkaar ook niet voor de voeten lopen of gaan waarschuwen. Heel andere zaken doe je toch eigenlijk niet. Bovendien hebben we beiden genoeg bestuurservaring.'

Dat merken ook de Borselse raadsleden. Alsof hij het nooit anders doet, opent Van der Zaag de vergadering met een gebed en verdedigt vervolgens met verve een standpunt van Mandos. PvdA-fractievoorzitter M. de Bart: “Hij zit er ook zo op zijn gemak bij.' A. Lijmbach, fractievoorzitter van het CDA: “Vorige week ging hij meteen aan de slag. Hij wachtte niet eerst af, maar praatte zo mee over inhoudelijke zaken.'

“Dat is ook zo leuk van de Borselse vergadering. In Goes gaat het veel te vaak over kippenhokken. In Borsele meer over hoofdzaken. Eerst laten ze een stedenbouwkundige uitleg geven over een project, een week nadenken later kan de raad een goede beslissing nemen', zegt Van der Zaag.

Het is een van de zaken die hij graag mee terugneemt naar Goes.

Er zijn echter ook een aantal zaken die volgens Van der Zaag in Goes beter zijn geregeld. “We hebben een betere voorlichting naar burgers en de pers en ook een eigen stedenbouwkundige. Het is niet zo dat ik nu neerkijk op de Borselse ambtenaren, maar in Borsele besteden ze meer zaken uit. Wij kunnen door dat niet te doen een betere kwaliteit leveren.' Hij vindt dat hij door de afstand die hij nu neemt, een beter inzicht krijgt in de goede en foute zaken in zijn gemeente.

Ook Mandos denkt zo over de ruil. “Het is goed om eens afstand te nemen van je eigen gemeente. Om in de krant te lezen wat er gebeurt. Dat je even blij bent wanneer je mensen geen antwoord hoeft te geven.' Maar het moet niet te lang duren, vinden beide burgemeesters. Van der Zaag: “Als ik hier langer dan dertig dagen zou zitten, zou ik onthechtingsverschijnselen gaan vertonen. Dan weet je niet meer wat er in je eigen gemeente speelt.' Mandos: “Na een aantal weken wil je dingen gaan veranderen. En dat is niet de bedoeling.'

Van der Zaag weet niet of hij nog eens wil ruilen. “Ik moet eerst even tot bezinning komen.' Hij voegt eraan toe: “Als er een gemeente met driehonderd inwoners is, zodat je tegen iedereen goedemorgen kan zeggen, dan lijkt me dat wel wat voor een tijdje.'

    • Titia Ketelaar