Elke maand 100 treinen zonder conducteur

Ongeveer honderd treinen per maand vertrekken zonder conducteur. Dat schrijft minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) aan de Tweede Kamer in een reactie op vragen van SP en CDA. Vorig jaar reden er maandelijks 95 treinen zonder conducteur, in september van dit jaar waren dat er 143.

De vakbonden van spoorwegpersoneel maken zich zorgen over de veiligheid. “Het probleem speelt al langer' zegt G. Hardeveld, voorzitter van de spoorwegvakbond FSV. “Maar door alle bezuinigingen en efficiency wordt het tekort aan conducteurs steeds nijpender.' Volgens de FSV zou de overheid meer regulerend moeten optreden. Hardeveld: “De vraag is waar je de grens legt. Het aantal conducteurs staat al enige tijd onder druk en het valt niet te verwachten dat het probleem op de lange termijn kleiner wordt. NS-Reizigers denkt al enige tijd aan een verandering van de rol van de conducteur. Die zou meer op moeten treden als gastheer, dan als controleur. Op die manier zou het aantal conducteurs kunnen worden verminderd.'

De NS bestrijdt deze visie. Het verminderen van het conducteursbestand is vosltrekt niet aan de orde, zegt een woordvoerder. “Het afgelopen jaar zijn er honderd machinisten en honderd conducteurs bijgekomen. Dit was nodig vanwege de 36-urige werkweek, maar ook vanwege de nieuwe dienstregeling die we in mei van dit jaar hebben doorgevoerd. Bovendien streven we naar verdere uitbreiding. De NS heeft jaarlijks een bedrag van vijftig miljoen gulden vrijgemaakt om de punctualiteit te verhogen. Dat zal ook worden gebruikt voor het opbouwen van een bestand van reservepersoneel.'

Volgens de NS moet het probleem van treinen die zonder conducteur vertrekken, niet overschat worden. “In totaal vertrekt 0,25 procent van de vijfduizend treinen die dagelijks rijden zonder conducteur', zegt de woordvoerder. “Bij ons dienstrooster gaan wij ervan uit dat op elke trein minstens een conducteur aanwezig is. Maar het kan dat iemand door vertraging zijn aansluiting mist. Als de machinist het verantwoord vindt, vertrekt een trein dan zonder conducteur. Anders dupeer je vele honderden reizigers.'