`Een Koerd voor het raam riep leve de PKK'

In Brussel demonstreren Turken voor de uitlevering van PKK-leider Ocalan aan Turkije. Dinsdag liep de demonstratie uit de hand.

Op de stoep liggen een vernielde televisie en verkoolde resten huisraad. `Institut Kurdistan de Bruxelles' staat op een papier dat ongeschonden uit de brand is gekomen. Verderop in de Bonneelsstraat in de Brusselse wijk Sint-Joost-ten-Node is ook het Koerdisch cultureel centrum volledig uitgebrand. Het stinkt er nog altijd naar brandresten.

De twee Koerdische instellingen werden in brand gestoken tijdens een demonstratie dinsdagavond van Turken die eisen dat de in Italie aangehouden Koerdische leider Abdullah Ocalan aan Turkije wordt uitgeleverd. Ze scandeerden slogans als `Weg met de PKK, Turkije kan nooit opgedeeld worden'. Ook gisteren ging een vierhonderdtal Turken met bezemstelen en rode vlaggen de straat op. Ze trokken vanuit de gemeente Schaarbeek, waar veel Turken wonen, naar Sint-Joost-ten-Node, waar Koerden wonen. Dit keer verliep de betoging zonder incidenten. De demonstranten zouden gemiddeld wat ouder zijn dan de betogers van een dag eerder en ze hadden nu ook eigen ordetroepen. Ze wilden naar de Italiaanse ambassade gaan, die ook in de buurt is van het Koerdisch parlement in ballingschap maar werden door de politie tegengehouden. De betoging werd rond half elf ontbonden.

In een kruidenierszaak vlakbij de twee uitgebrande Koerdische huizen reageert de Assyrische eigenaar verontwaardigd. “Ze hebben die huizen in brand gestoken terwijl er niemand was. De Koerden waren allemaal in Rome voor de grote demonstratie daar.' De onrust in zijn buurt vindt hij maar niets, het is slecht voor de handel. Vier jaar geleden kwam het in Sint-Joost-ten-Node ook tot rellen tussen Turken en Koerden. “Vroeger was het hier kalm, maar de afgelopen jaren zijn er voortdurend problemen.

Laten ze problemen maken in hun eigen land.'

Veel Turken wonen aan de Haachtse Steenweg in de aangrenzende gemeente Schaarbeek. In Cafe Istanbul pookt de eigenaar de kachel op. “De betogers kwamen hier gisteren langs', knikt hij. “Het is moeilijk uit te leggen in het Frans. Maar ik begrijp niet waarom Italie Ocalan niet uitwijst.' Verderop in de Haachtse Steenweg heeft ook Murat begrip voor de boze betogers. “Natuurlijk moet Italie Ocalan uitwijzen', zegt hij in zijn pas geopende kapperszaak. “Hij heeft slachtoffers gemaakt.' Dat de Koerdische huizen in brand werden gestoken noemt hij logisch. “Wat wil je? Er stond een Koerd voor het raam, die `leve de PKK' riep.' Murat heeft gehoord dat ook Italiaanse winkeliers het doelwit zouden worden van aanvallen van Turken. Zelf doet hij niet mee aan de demonstraties. “Ik ben voor mijn land, maar ik heb een eigen zaak dus ik bemoei me niet met politiek.'

Actievoerders hebben voor de komende dagen meer betogingen aangekondigd, waarbij ook Turken uit andere landen zich zouden aansluiten om te demonstreren in de Europese hoofdstad. De voorzitter van het Koerdische Instituut heeft gisteren tijdens een persconferentie in zijn uitgebrande instituut Turken en Koerden tot kalmte opgeroepen. Volgens hem zitten de extreem-rechtse Grijze Wolven en de Turkse autoriteiten achter de brandstichting. Ook de Turkse ambassadeur in Brussel riep gisteren via de Belgische televisie zijn landgenoten op kalm te blijven en zich te houden aan de Belgische wet. Hij ontkende “categorisch' dat Turkse autoriteiten achter de demonstraties zou zitten. Het gaat volgens hem om jongeren die nu eenmaal gemakkelijk tot actie worden aangespoord.

    • Birgit Donker