Duitsland

Angelika Kaufmann Ze kwam in het Zwitserse Chur ter wereld en was een wonderkind. Angelika Kaufmann (1741-1807) kreeg van haar moeder muziek- en van haar vader schilderles. Tijdens een studiereis in Italie moest ze een moeilijke beslissing nemen. Als operazangeres zou ze veel verdienen terwijl haar toekomst als schilderes onzeker was. Op haar `Zelfportret tussen muziek en schilderkunst' zien we haar in heldhaftige Hercules-pose.

Twee dames, de Deugd en de Ondeugd, vechten om Hercules' gunst en diens hand (een vrouwenhand, zoals ook de rest van deze held onmiskenbaar vrouwelijk is) wijst naar de palet van De Deugd. Gewaagde rollenspelen lagen Angelika Kauffmann wel; ze hield van theater en van effectief geensceneerde historische taferelen in een mengstijl van late rococo en vroeg classicisme.Van de 900 schilderijen die Angelika Kauffmann waarschijnlijk heeft gemaakt zijn er nu 100 bijeengebracht in het Dusseldorfse Kunstmuseum. T/m 24 jan, Ehrenhof 5. Di-zo 11-18u, vr tot 21u. Inl 00-492118992460.