Clinton gaat in Japan in discussie met publiek op tv

De Amerikaanse president Bill Clinton is vandaag in Japan gearriveerd voor een tweedaags bezoek waarin hij, naast een ontmoeting morgen met premier Keizo Obuchi, vandaag op televisie een confrontatie met het Japanse publiek aan zal gaan.

De ontmoetingen met premier Obuchi en het Japanse publiek staan beide in het teken van de economische problemen van Japan. Obuchi zei vandaag voor aankomst van de president: “Ik wil president Clinton duidelijk maken dat Japan het vaste voornemen heeft de economie volgend jaar weer te laten groeien.'

Japan is in het tweede jaar van economische krimp maar de regering heeft juist deze week een stimuleringspakket van 375 miljard gulden bekend gemaakt. De VS dringen al lang aan op Japanse maatregelen zodat het land in de huidige Aziatische crisis kan dienen als motor van de regio.

Op defensiegebied hebben Japanse functionarissen de verwachting uitgesproken dat Clinton zal aandringen op snelle Japanse doorvoering van wetsvoorstellen die uitbreiding van de militaire relatie mogelijk zullen maken. Beide landen kwamen eerder overeen dat Japan in de toekomst ook bij incidenten buiten Japans grondgebied de VS de helpende hand zullen bieden, waartoe in Japan nieuwe wetgeving nodig is.

De confrontatie met het Japanse publiek op televisie later vandaag is volgens de organiserende commerciele zender TBS tot stand gekomen op “sterk aandringen' van Amerikaanse kant.

Clinton zelf zei voor zijn vertrek uit de VS dat hij uitkijkt naar de ontmoeting met Japanse burgers en vooral wil praten over “hoe Japan zijn banken kan hervormen consumptie en economische groei kan stimuleren, cruciale sectoren van de economie kan dereguleren en zijn markten kan openen voor eerlijke handel.' Dit zijn precies de onderwerpen die de Amerikaanse regering al jaren hoofdpijn bezorgen aan de onderhandelingstafel.

Clinton heeft dus besloten de bilaterale problemen direkt aan de Japanse bevolking voor te leggen.

Clinton krijgt de ruimte van de vragenstellers. De zender TBS meldde gisteren dat de verzamelde vragen van kijkers vooral gaan over juist de economie. Een kijker wil de president voorleggen: “Wat zou u doen als u premier van Japan was?'

Confrontaties met ingezetenen van bezochte landen beginnen een gangbaar diplomatiek middel te worden van de regering Clinton. In juni ging de president ook in China het gesprek met het publiek aan.