Boeken

Stations Verleidelijk leeg zijn de stationsgebouwen en -pleinen op de vaak fraaie foto's in `Stationsarchitectuur in Nederland, 1938/1998'. Dat is niet alleen omdat architecten doorgaans hun gebouwen met zo weinig mogelijk levende wezens in beeld laten brengen, maar vooral omdat de verloedering van de publieke ruimte nog niet heeft toegeslagen.

Op de jeugdfoto's van de stations ontbreken de winkeltjes, kiosken reclameborden, paaltjes, bordjes, fietsen en andere zaken die interieur en exterieur na verloop van tijd ontsieren. Douma, voormalig hoofdarchitect van de NS, beschrijft de magere en vette jaren van de Nederlandse stationsarchitectuur in gewone mensentaal. Jargon en diepzinnige beschouwingen blijven achterwege. Er staan wat kritische geluiden in, maar de kracht van het boek ligt in de documentatie van zestig jaar bouwbeleid van de NS.

*Stationsarchitectuur in Nederland 1938/1998. Ir. C. Douma. Uitg. Walburg Pers. f99. ISBN 9057300095

Wijn onder f10

Wie zijn wijn liever in de supermarkt koopt en er ook niet veel aan wil uitgeven schaffe zich de Wijnalmanak 1999 aan. Al jaren selecteert Duijker met herculische moed uit 2.000 wijnen de 500 meest drinkbare/koopwaardige onder een tientje. De wijnen staan per land ingedeeld en de prijsindicatie wordt gegeven door middel van f-jes. Van elke wijn is een duidelijk etiket afgedrukt wat het zoeken in de winkel vereenvoudigt. De naam van de betreffende supermarkt staat bij elke wijn vermeld. Opvallend is het grote aantal Spaanse rode wijnen en de stijging in het aanbod aan Zuid-Afrikaanse wijnen. Dit land maakt zich sterk voor de productie van goede, goedkope wijnen in rood en vooral wit.

*Wijnalmanak 1999. Door Hubrecht Duijker. Uitg. Het Spectrum. f19,90. ISBN 902746538X

Wijnverhalen

Voor liefhebbers van de wijnverhalen in deze bijlage: de artikelen van Lucette Faber zijn nu in boekvorm verkrijgbaar. De bundel `Tussen fles en glas' bevat verhalen over onder meer champagne Rhone-wijn, sherry en Beaujolais primeur, maar leert de beginnende wijnliefhebber ook hoe hij op verantwoorde wijze een kelder kan opbouwen en hoe hij zijn glas moet vasthouden. Het boekje, uitgevoerd op fraai papier en verluchtigd met veel kleurenfoto`s, is aangevuld met artikelen over Californische en Zuid-Afrikaanse wijn die niet eerder zijn gepubliceerd.

*Tussen fles en glas, twaalf maanden wijnverhalen. Lucette M. Faber. Uitg. Van Dishoeck. f19,90. ISBN 9026936311

Computers

Een mooie nieuwe Mercedes hebben en er alleen stapvoets mee achteruit kunnen rijden.

Dat zou iedereen onbegrijpelijke geldverspillende onzin vinden, maar toch is dit de situatie waarin veel pc-bezitters zich bevinden. Wat de gemiddelde huis- tuin- en keukencomputer zoal vermag, blijft voor menigeen verborgen. Dat is de Consumentenbond een gruwel en daarom heeft de bond een praktische handleiding uitgebracht, vergezeld van een cd-rom. `Het beste uit uw pc' is gemaakt voor mensen die niet durven te vragen wat een Wave-bestandje is. Het boek vertelt in toegankelijke taal wat we wel en niet mogen verwachten van de telefoon en fax via de pc en geeft aan welke valkuilen we moeten omzeilen wanneer we iets van het Internet downloaden. Downloaden? Lees dit boek, daar staat in wat dat is.

*Het beste uit uw pc. Uitg. Consumentenbond. Tel. bestellen 070-4454900. Voor leden kost het boek f27,50, boek en cd-rom f42,50, niet leden resp. f32,50 en f49,50. Verzendkosten f3,50. ISBN 9021531682

Uitgaan

Buiten miezert het, de actieradius van de kinderen staat in geen verhouding tot de afmetingen van het vakantiehuisje, de toeristenfolders bij de receptie bieden geen uitkomst en het radioprogramma `Lekker weg in eigen land' laat nog enkele dagen op zich wachten. In dat geval is het boek `Op ontdekking in eigen land' van de journalisten Van den Dobbelsteen en Overdijkink een uitkomst. Het boek is niet gebaseerd op folders of brochures, maar het resultaat van een drie jaar durende strooptocht door Nederland, waarbij kilometer voor kilometer werd afgegraasd. Wie iets in zijn onbekende omgeving zoekt, wordt aldus verwezen naar een ambachtelijk zadelmakerijmuseum, kinderspeelparadijs Bal-Lorig, een jukeboxmuseum, een mosterdmakerij of een prive-verzameling van porseleinen beestjes.

Het is een verrassende en door fotograaf Jurjen Drenth vorstelijk geillustreerde wegwijzer voor nieuwsgierige reisgezinden en desperate ouders.

*Op ontdekking in eigen land. Rob van den Dobbelsteen en Gerrit Overdijkink. Uitg. Reader's Digest. f89,90, geill. ISBN 9064075093

Snoeien

Alles is in het `Handboek Snoeien en Leiden' te vinden: hoe je een ongetemde buxusstruik tot een bevallige kip kunt knippen, hoe je de ramboetan en de guave snoeit, wat je moet doen als je sterappel geen vruchten geeft en wat het verschil is tussen een klimroos en een rambler. Boeken over snoeien zijn voor de beginner vaak ontmoedigend, wegens zinnen als `Snoei bij topdragende appelen elk jaar enkele van de oudste afgedragen scheuten weg en knip daarbij terug op een sterke jonge scheut of een lage knop'. Maar wie deze code eenmaal ontcijferd heeft, zal met dit boek in de hand een heel eind komen. Bovendien verhelderen ruim 1.500 tekeningen en foto's wat de taal versluiert.

De treffendste zin staat in de inleiding: `Kiest u de juiste plant voor de juiste situatie en het gewenste effect, dan is snoeien voor de gezondheid van de plant overbodig'.

*Terra's Handboek snoeien en leiden. Christopher Brickell en David Joyce. Gebonden met stofomslag. f59. ISBN 9062557139

Bakgraag

Zouden er nog veel thuisbakkers zijn? Sue Lawrence poneert in `Voor de bakker' de stelling dat velen het zelf bakken hebben verleerd. Ze probeert ons met recepten uit de hele wereld, met een stevig accent op Angelsaksische traditie, te verleiden de bakkunst weer op te pakken. Van rabarbertaart tot venkelcake, van citroenbrioche tot Grieks paasbrood, wie elke zaterdag een ander recept maakt, kan vier jaar met dit boek vooruit.

Linda Collister, die ooit kookte voor de Britse koningin-moeder, reisde de halve wereld af en ontfutselde lokale broodbakkers hun geheimen. Dat levert in `Brood' een onvermoede rijkdom aan recepten op.

Wat te denken van dadel-appelbrood, van poungo, Duitse vriendschapscake en pupusa's? De foto's in `Brood' zijn instructief, en dat is uitzonderlijk in het hedendaagse kookboek.

*Voor de bakker. Sue Lawrence. Uitg. Schuyt & Co. f59.50. ISBN 9060974743

*Brood. Linda Collister & Anthony Blake. Uitg. Becht. f55. ISBN 9023009886