Bedrijfsresultaat Nedlloyd daalt sterk in derde kwartaal

Het bedrijfsresultaat van transportconcern Nedlloyd is in het derde kwartaal gedaald van 32 tot 5 miljoen gulden. De nettowinst van het Rotterdamse bedrijf steeg van 31 tot 77 miljoen gulden dankzij een boekwinst van 73 miljoen gulden. Zonder dat buitengewone resultaat zou de nettowinst zijn uitgekomen op 4 miljoen gulden. De omzet steeg met 14 miljoen gulden tot 884 miljoen gulden. Dat heeft het bedrijf vanochtend bekend gemaakt.

Beleggers waren niet onder de indruk van de cijfers. De koers van het aandeel daalde vanochtend op de Amsterdamse beurs in het eerste uur met 70 cent tot 25,80 gulden, een daling van 2,5 procent.

De daling van het bedrijfsresultaat lag vooral aan de belangen in luchtvaartmaatschappij Martinair en rederij P&O Nedlloyd. De winstbijdrage - vorig jaar 16 miljoen gulden - van Martinair is niet langer opgenomen in de cijfers omdat het 50-procentsbelang aan de KLM wordt overgedragen zodra Brussel toestemming heeft verleend. De winstbijdrage van P&O Nedlloyd daalde met 14 miljoen gulden tot 2 miljoen gulden.

P&O Nedlloyd, de joint-venture met het Engelse P&O voor het zeetransport van containers, maakte vanochtend bekend dat het bedrijfsresultaat met 20 procent was gestegen van 25 tot 30 miljoen dollar. Onder meer door de sloop van een aantal schepen daalde de nettowinst van 13 tot 7 miljoen dollar. De rederij compenseerde de nadelige effecten van de Azie-crisis met kostenbesparingen en een toename van de volumes. Inclusief de Blue Star Line vervoerde P&O Nedlloyd tien procent meer containers (654.000 teu, een standaard containereenheid). Bovendien verloopt de erosie van de inkomsten per container minder snel dan was verwacht. In Londen steeg de koers van P&O in het eerste uur van de handel met 7,5 procent.

Voor geheel 1998 verwacht Nedlloyd dat het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening ongeveer nul zal zijn. Dat resultaat was vorig jaar 32 miljoen gulden. In de eerste negen maanden van dit jaar was het resultaat 29 miljoen gulden negatief. Nedlloyd rekent onder meer op een behoorlijke verbetering van de resultaten van de Europese logistieke activiteiten waartoe onder meer Van Gend & Loos behoort.

De boekwinst van 73 miljoen gulden behaalde Nedlloyd op de verkoop van een pakket aandelen in Noble Drilling, verkregen bij de verkoop van Neddril in 1996 en de verkoop van het 50-procentsbelang in het kantoorgebouw Willemswerf. De winst per aandeel in de het derde kwartaal was 3,45 gulden tegen 1,38 gulden in dezelfde periode vorig jaar.