` AOL en Netscape praten over browser'

America Online, 's werelds grootste Internetprovider, en Netscape willen samen een Internetbrowser op de markt brengen, die de browser van concurrent Microsoft in sommige gevallen moet vervangen.

Het exclusieve contract tussen America Online en Microsoft loopt in januari af. Netscape viel bij de totstandkoming van die overeenkomst in 1996 uit de boot.

Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal heeft het in Dulles (Virginia) gevestigde AOL de onderhandelingen met Netscape al gestart. America Online zou zijn gecharmeerd van Netscape dat volgens een analist veel moeite doet om marktaandeel op Microsoft terug te winnen.

“Het is zinvol voor AOL naar buiten te gaan en te praten', aldus analist Paul Hagen van Forrester Research. “Netscape heeft een enorme prikkel om marktaandeel terug te winnen, wat AOL een prikkel geeft te praten.' AOL-woordvoerder Tricia Primrose zei niet op het verhaal in de Wall Street Journal te willen reageren.

Volgens het contract met AOL is Microsoft's Internet Explorer de standaard-browser voor AOL-gebruikers. Microsoft won van Netscape door de belofte in het besturingssysteem Windows dat voor AOL-gebruikers werd geinstalleerd, een logo van AOL te plaatsen, zo zei vice-president David Colburn van AOL onlangs in het anti-mededinginsproces tegen Microsoft in Washington.

AOL is bezig zijn relatie met Microsoft te heroverwegen, aldus bronnen tegenover de Wall Street Journal. (AP)