Afgeknepen kinderhandjes; Expositie over gevaren in huis

Bij het sluiten van de voordeur klinkt een ijselijke gil. Verschrikt kijkt een moeder opzij en ziet twee handjes tussen de deur geklemd. Dat begint goed.

De meeste ongevallen met kleine kinderen gebeuren thuis en ouders zien de gevaren vaak over het hoofd. De Bond van Grote en Jonge Gezinnen een Vlaamse vereniging die hulp en voorlichting biedt bij de opvoeding had al vaak gewaarschuwd met folders en bijeenkomsten. Maar op de expositie Het Reuzenhuis in Gent staan ouders er met hun neus bovenop.

De afgeknepen kinderhandjes zijn van plastic. De Bond bouwde een huis waarin alles drie keer zo groot is als normaal. Hier zien volwassenen dagelijkse voorwerpen in peuterperspectief.

Puffend tracht een mevrouw zich in een gigantische zetel te wurmen. “Mevrouw, ge zijt een kleuter', zegt de dame van de Bond. “Pas op dat u niet op uw hersenpan terecht komt.' Al snel wordt duidelijk dat afschuwelijke verminkingen niet veraf zijn. Wie een boek uit de kast pakt, krijgt de plank op zijn hoofd en bij het aanraken van de kachel klinkt het geluid van een biefstukje in sissende boter. De punten van de salontafel, de vaas met bloemen, de sigaret in de asbak en breipennen in de stoel: alle gevaren worden hoofdschuddend herkend. In de keuken wacht nog groter onheil. “Steek uw vinger eens in het stopcontact', vraagt de Bondsdame aan een aanwezige vader. De man aarzelt, maar raakt dan toch het grote gevaar aan. Luid geknetter volgt en ouders lachen.

Het aanrecht is op ooghoogte. Op het fornuis staat een enorme pan. Gebruik de achterste kookplaten en draai de steelpan weg, luidt het advies. De gids grist een keukenmes van het aanrecht dat in haar handen op een slagzwaard lijkt. “Pas op, ze doen u na', zegt ze, en maakt hakkende bewegingen met het mes. Sommige ouders kijken elkaar fronsend aan. Intussen beklimmen kinderen de enorme stoelen van de ontbijttafel, waarop de koffiekopjes bijna vragen om van het kleed gerukt te worden.

Het grappige van dit huis is dat de meegebrachte kinderen precies doen wat van kinderen verwacht mag worden. Ze rennen door de kamers, drukken op knopjes en rukken aan stekkers in de hoop dat er een rookwolk of steekvlam ontstaat. Ouders kijken glimlachend toe tot het misgaat. In de gang struikelt een jongetje over de voet van de gigantische strijkplank en belandt bijna met zijn hoofd in de kattenbak. Een mooier voorbeeld van gevaren in huis is niet denkbaar. De mevrouw van de Bond kijkt stralend naar het huilende kind en ook ouders knikken instemmend. Aan het eind van het parcours mogen volwassenen proberen op handen en knieen een enorme trap te beklimmen. Een vader legt zijn zuigeling half op zijn schouder en waagt zich aan het karwei. Verschrikt snelt de Bondsmoeder op hem af. “Ga daar af meneer, denk in godsnaam om uw kleine', gebiedt ze.

Het huis en de voorlichtingsstands zijn te bezoeken in Gent, Volderstraat 9, 25-29 nov. Wo t/m vr 10-21u, za/zo 10-17u.

Van 12-20 dec is de expositie te zien in Antwerpen Jezusstraat 28. Wo en vr 10-21u, za/zo 10-17u (ma, di en do gesloten).

In Brugge is de expositie te zien van 9-17 jan, in de Hallen van het Belfort op de Grote Markt. Wo en vr 10-21u, za/zo 10-17u (ma, di, do gesloten). Entree 150 BF (f12), kinderen tot 6 jr gratis.

    • Piethein Burmanje