ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Onder meer het eerste deel van een serie over de Rory Peck Award, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan cameramensen die onder de meest barre omstandigheden hun werk doen. In deze aflevering een portret van de Israelische cameraman Shlomi Afriat die tijdens zijn werk levensgevaarlijk gewond raakte. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk.

In opdracht van het kabinet onderzoeken historici hoe oorlogsslachtoffers na de Tweede Wereldoorlog bij hun terugkeer in Nederland zijn opgevangen. Jules Schelvis, een van de drie Nederlandse overlevenden, vertelt over de verschrikkingen die hij moest ondergaan in het vernietigingskamp Sobibor. Verder verdwijnen er door bezuinigingen veel consultatiebureaus waardoor medische gebreken bij kinderen niet of te laat worden opgemerkt. Ned.1, 20.31-21.07u.

Nova.

Aandacht voor het verhoor van de speciale aanklager Kenneth Starr in de Lewinsky-affaire en een verslag van de rechtszaak in Turkije waar twee zwakbegaafden uit het oosten van ons land terechtstaan voor het smokkelen van drugs. Ned.3, 22.33-23.03u.

INTERVIEWS

B&W. Gesprekken met mensen die kampen met eetstoornissen. Ned.3, 19.23-19.50u.

TV Show.

Ivo Niehe in gesprek met meestervervalser Geert-Jan Jansen naar aanleiding van zijn boek over het vervalsen van Appels, Picasso's en Dali's. Verder praat voetballer Ronaldo over zijn actie voor kansarme kinderen in Brazilie en leggen enkele miljonairs uit hoe zij aan hun vermogen zijn gekomen. Ned.2, 21.02-22.08u.

Het glazen Huis.

Discussieprogramma. Vandaag over seksueel misbruik door pastor, dominee of ouderling. Ned.1, 22.39-23.11u.

DOCUMENTAIRES

Zuflucht Wildnis.

Ze zijn de belangrijkste jagers van de Serengeti maar hebben toch de naam laffe aaseters te zijn, de hyena's. Duitsl.1 20.15-21.00u.

Zembla: Dutchbat en het Joegoslavische wapentuig.

Over de aanwezigheid en gebruik van onder andere chemische wapens in het voormalige Joegoslavie. In de documentaire wordt de vraag opgeroepen of de Dutchbatters tegen gifgas wel voldoende beschermende middelen bij zich hadden.

Ned.3, 20.48-21.30u.

Rare streken.

De nog actieve vulkanen op de Galapagos-eilanden zorgen voor harde leefomstandigheden voor de dieren die er leven, waaronder de leguanen. Overal loert het gevaar, van lavastromen, tot de scherpe klauwen van roofvogels en verraderlijke slangen. Belg.2, 21.00-22.00u.

Het andere Gezicht.

In deze tweede aflevering over de zoektocht naar de sleutel tot geluk, gaat het over geluk in een psychiatrische inrichting. Ned.1, 21.07-21.43u.u.

Werelden.

Tweede deel van een driedelige documentaire over de ethische aspecten van genetische manipulatie. In deze aflevering discussieren Ageeth Scherphuis, advocaat E. van der Laan en emeritus hoogleraar medische ethiek S. Hof over wat men van ongeboren babies wil weten. Ned.1, 21.43-22.08u.

Panorama: Terug naar Toetajev.

Een Belgische cameraploeg trok acht jaar geleden naar de Russische stad Toetajev om er de glasnost en perestrojka te registreren. Onlangs ging de ploeg terug om er de economische crisis vast te leggen. Belg.1, 22.05-22.35u.

Politische Morde.

Serie over politieke moorden. Op de morgen van 18 juni 1982 hangt het lijk van de baas van de grootste Italiaanse particuliere bank, Roberto Calvi aan de Londense Blackfriars Bridge. Wat in eerste instantie op zelfmoord lijkt, blijkt moord te zijn. Duitsl.1, 23.00-23.45u.

Macho-vrouwen.

In deze eerste aflevering van een 3-delige Britse serie, een portret van Jenny Pitman - eigenaresse van een Engelse renstal - die wist door te dringen tot de uit mannen bestaande top van de paardensport. RTL4 23.00-23.30u.

KUNST

Stardust.

Een interview met acteur Nicolas Cage (o.a. Wild at Heart ) over zijn rol in de film Snake Eyes van Brian de Palma.

Ook aandacht voor het Holland Animation Film Festival (tot en met 22 november in Utrecht) en animatiefilmer Gerrit van Dijk, die aan de wieg stond van dit festival. Ned.3, 19.50-20.19u.

FILM

Les enfants du vent (Krzysztof Rogulski, 1990, Polen).

Tam, als jeugdfilm geafficheerd, drama laat zien hoe zes kinderen overleven in de bergen van nazi-Polen. TV5, 20.00-22.00u.

Nonnevotte (Eugenie Jansen, 1998, Nederland). Zie Film-vooraf. Ned.1, 22.08-22.31u.

. La double vie de Veronique (Krzysztof Kieslowski, 1991 Frankrijk/Polen).

Verdeeld ontvangen, gekunsteld maar indrukwekkend drama van overleden Poolse meester over de mystiek van het toeval en het schemergebied tussen hemel en aarde. Irene Jacob kreeg in Cannes Gouden Palm voor haar dubbelrol van twee dubbelgangsters - een Poolse zangeres en een Franse muzieklerares - wier levens op wonderlijke wijze zijn verbonden. TV5, 22.30-0.30u.

The Secret Partner (Basil Dearden, 1961, Engeland).

Routine-thriller met Stewart Granger die zijn onschuld in een verduisteringszaak moet bewijzen en ondertussen zijn vrouw probeert terug te winnen. Duitsl.1, 0.50-2.20u., zwart-wit nagesynchroniseerd.

Frauen sind doch bessere Diplomaten (Georg Jacoby, 1941, Duitsland).

Marika Rokk speelt biedermeier danseres met diplomatieve talenten in muzikale kostuumfilm die bekend staat als eerste lange kleurenfilm van de Ufa. Regisseur tekende later voor Kleren maken de Man. Morgen, Duitsl.1, 10.35-12.00u.

Hab'ich nur Deine Liebe (Eduard von Borsody, 1953, Oostenrijk).

Episodische biografie van Weense operettecomponist Franz von Suppe (1819-1895). Met Johannes Heesters. Morgen, Duitsl.2, 14.25-15.50u.