17 miljoen voor schilderij van Claude Monet

Het schilderij Roeiers in Argenteuil van de Franse impressionist Claude Monet heeft bij een veiling bij Christie's in New York ruim 17 miljoen gulden opgebracht. Het doek uit 1874 maakte sinds het einde van de negentiende eeuw deel uit van de verzameling van de handelaar Durand-Ruel in Parijs, die Monets werk op de markt bracht.

Een ander werk van Monet, Gezicht op een vijver met waterlelies en een wilg, werd verkocht voor bijna 11 miljoen gulden. Het grote schilderij (140 bij 150 centimeter) was afkomstig uit de nalatenschap van de in 1973 gestorven filmacteur Edward Robinson, die het in 1960 had gekocht.

De totale opbrengst van de geveilde kunstwerken was met bijna 90 miljoen gulden lager dan de 95 tot 130 miljoen die experts hadden verwacht. Vandaag komt bij Christie's het Zelfportret zonder baard van Vincent van Gogh onder de hamer. Het topstuk van de veiling, dat de Nederlandse kunstenaar in 1889 voor zijn moeder maakte, zou tussen 40 en 50 miljoen gulden moeten opbrengen. (AFP/ANP)