Zware loting voor Eltingh en Haarhuis; Ook Jana Novotna kan bij Masters opmars Steffi Graf niet stuiten

Het wordt een zware opgave voor Jacco Eltingh om zijn laatste tennistoernooi met een hoofdprijs af te sluiten. Op het wereldkampioenschap voor de beste acht dubbels van het jaar in het Amerikaanse Hartford speelt Eltingh met zijn partner Paul Haarhuis vanavond tegen het duo Ellis Ferreira en Rick Leach.

Het Nederlandse koppel stuit in `groep groen' tevens op de aartsrivalen Mark Woodforde en Todd Woodbridge en het Franse team Olivier Delaitre en Fabrice Santoro. “De zwaarst denkbare loting' meenden Eltingh en Haarhuis.

De 32-jarige Haarhuis maakte gisteren bekend dat hij volgend jaar met de Amerikaanse routinier Patrick Galbraith gaat dubbelen. Met Eltingh hoopt hij een formidabel seizoen in stijl te kunnen afsluiten. Het beste Nederlandse dubbel ooit won dit jaar al acht toernooien, waaronder de grandslams op Wimbledon en Roland Garros. Met zijn gelegenheidspartner Jonas Bjorkman zegevierde Eltingh ook op de Australian Open. Met Haarhuis aan zijn zijde won Eltingh 41 partijen. Daar stonden slechts 4 nederlagen tegenover. De Hollanders verloren van Enqvist/Rios in Memphis, Bergh/Groen in Halle, Delaitre/Santoro in Stuttgart en Bhupati/Paes in Parijs.

Die fraaie cijfers vormen echter geen garantie voor een machtsgreep in Hartford, waar het WK voor dubbelteams voor de derde keer plaatsvindt op een vloer die eigenlijk is bestemd voor de ijshockeyers van de Hartford Whalers. De oppositie voor Eltingh en Haarhuis, die in 1993 wereldkampioen werden, is groter dan ooit. De Amerikaanse veteraan Leach won tien jaar geleden zijn eerste wereldtitel met landgenoot Jim Pugh en was vorig jaar nog de sterkste met Jonathan Stark. Dit jaar won hij met de Zuid-Afrikaan Ferreira in Key Biscayne en Halle.

De `Woodies' lijken aan slijtage onderhevig. Ze wonnen dit jaar geen enkel grandslamtoernooi en vooral hun eerste nederlaag op Wimbledon sinds 1992 deed pijn. Eindelijk wonnen Eltingh en Haarhuis ook op het gras van Wimbledon van hun Australische concurrenten. De onderlinge balans is in evenwicht: 8-8. Op het toernooi in Stuttgart ondervonden Haarhuis en Eltingh ook de kracht van het Franse dubbel dat zich na een fraaie eindsprint alsnog voor het WK wist te plaatsen. Delaitre en Santoro speelden dit seizoen slechts 12 toernooien en hun tactiek is lastig te bestrijden.

De Fransen spelen bij voorkeur vanaf de baseline en zij verrasten de Nederlanders in Stuttgart met venijnige passeerslagen en uitgekiende lobs.

In `groep goud' zijn de Indiers Mamesh Bhupati en Leander Paes ondergebracht. Zij kunnen de Nederlanders op de ATP Championships van de eerste plaats op de wereldranglijst voor teams verdrijven. Het als tweede geplaatste koppel uit India treft het Amerikaanse duo Donald Johnson en Francisco Montana de vervangers van het duo Bjorkman/Rafter, de combinatie Mark Knowles/Daniel Nestor en de US Open-kampioenen Sandon Stolle en Cyril Suk. “Die groep is een stuk eenvoudiger', vond Eltingh. “Bhupati en Paes vreten die Amerikanen op. Maar als wij een groepswedstrijd winnen, zullen ze wel de finale moeten halen om ons op de ranglijst voor teams te passeren.'

In Hartford levert elke overwinning in de groep 19.500 dollar op. Winst in de halve finales is goed voor 40.000 dollar en de wereldkampioenen mogen 70.000 dollar verdelen. Dat zijn geen schokkende bedragen in vergelijking met het prijzengeld (ruim 4 miljoen dollar) dat aan de deelnemers aan de ATP Championships voor de beste acht enkelspelers wordt uitgekeerd. Eltingh: “Het illustreert nog eens dat de ATP de dubbelspecialisten niet serieus neemt. De hoofdsponsor van het evenement in Hartford krijgt nota bene nauwelijks medewerking van onze werkgevers.'