Volleyballers rekenen snel af met Grieken; Rusland verslaat VS

De Nederlandse volleyballers waren vanochtend bij het wereldkampioenschap snel klaar met hun eerste wedstrijd in de kwartfinale-poule. De zwakke Grieken werden binnen vijf kwartier weggeslagen door de scherpe Nederlandse ploeg (3-0, setstanden: 15-2, 15-8 en 15-4). “De warming-up kostte ons meer moeite', zei de tevreden bondscoach Toon Gerbrands. “De beste manier om energie te sparen, is de wedstrijden snel afmaken.' Bij het WK in Japan moeten de topploegen in zeventien dagen twaalf duels spelen.

Gerbrands had na afloop kritiek op de Grieken, die zich wel heel gewillig lieten wegspelen. “Als coach ben ik natuurlijk blij met zo'n grote overwinning. Maar de Grieken kunnen het niet maken om met zo'n instelling te volleyballen. Dit is wel het WK. Daar speel je toch niet voor Sinterklaas.'

Griekenland moet zich vanmorgen in Chiba-Makuhari bij voorbaat kansloos hebben geacht. De Zuid-Europeanen waren ooit gelijkwaardig aan Nederland. Maar sinds de opmars van de Nederlandse lange mannen ligt dat duidelijk anders. Van de 32 onderlinge ontmoetingen sinds 1987 wonnen de Grieken er slechts twee. Dit jaar won Nederland in de World League vier keer eenvoudig. Vandaag was het niet anders. Griekenland, bij het vorige WK in eigen land nog verdienstelijk zesde, wist slechts veertien punten te maken.

Morgen verwacht Gerbrands meer tegenstand van Oekraine, dat in de eerste ronde al met 3-0 door Nederland werd verslagen. “Maar die ploeg kan per set toch zo'n tien punten maken' aldus Gerbrands. Nederland moet in de groep met acht ploegen bij de eerste twee eindigen om zich eind volgende week in Tokio in de strijd om de medailles te mengen. Gerbrands: “We hebben berekend dat je zelfs met twee nederlagen waarschijnlijk toch nog tweede in de poule eindigt.' De bondscoach is optimistisch over de kansen. “We staan bekend als een echte toernooiploeg. We worden ook met de wedstrijd beter.' Daarom laat Gerbrands ook in wedstrijden tegen veel zwakkere ploegen als Griekenland zijn basisformatie tot het einde op het veld staan. “We hebben zo'n toernooi nodig om te groeien.'

Een andere reden om de wisselspelers niet of nauwelijks speeltijd te gunnen, is het grote krachtsverschil tussen het eerste zestal en de anderen.

Reserves als de boomlange Olsthoorn (2.07 meter) en de pas 20-jarige Sombroek zijn vooral onervaren. Het gebrek aan een brede, gelijkwaardige selectie kan Nederland nog lelijk opbreken. Een blessure van een van de cruciale spelers is waarschijnlijk fataal.

Afgezien van Nederland zijn in de kwartfinalepoule in Chiba-Makuhari Italie, Joegoslavie en Rusland de kandidaten voor de kruisfinales. Deze topploegen ontmoeten elkaar pas in het tweede deel van de halve competitie, volgende week in Hamamatsu. Uiteraard hopen de concurrenten van elkaar dat ze voor die tijd de nodige averij oplopen. China, dat in de eerste ronde al door Nederland werd verslagen, en Verenigde Staten zijn wat dat betreft lastige opponenten. Nederland speelt in het weekeinde tegen deze teams.

Voor de start van de kwartfinales noemde Gerbrands vooral de Amerikanen onberekenbaar. “Buiten het veld lijken ze een stelletje ongeregeld. De een draagt een sneeuwmuts, de ander een regenjas, het ziet er niet uit. Maar als de laatste toon van hun volkslied heeft geklonken, gaan ze er vol voor.' Gerbrands kreeg vandaag gelijk. De Amerikaanse ploeg nam tegen Rusland een 2-1 voorsprong in sets maar had daarna geen kracht meer over. Met twee keer 15-7 haalden de Russen de wedstrijd, die ruim drie uur duurde, alsnog binnen (3-2).