Vallende ster boven Alaska

Een vallende ster boven Alaska met op de achtergrond het noorderlicht. De meteorenzwerm die de afgelopen dagen zichtbaar was, de zogeheten Leoniden, blijkt niet vannacht maar bijna een dag eerder op zijn sterkst te zijn geweest. Ook de aantallen vielen tegen. De meteorietenstorm wordt nu pas volgend jaar verwacht.

Astronomen hadden voor gisteravond ongeveer 5.000 meteoren per uur voorspeld, maar een voorlopige schatting van de NASA komt niet verder dan 1.000 vallende sterren per uur. Sterrenkundigen van de Britse Isaac Newton Telescoop op de Canarische Eilanden telden gistermorgen daarentegen 2.000 meteoren. Ook in Nederland werden er gistermorgen verrassend veel gezien. De jaarlijkse meteorenregen, die om de 32 a 33 jaar een zeer grote omvang heeft, is afkomstig uit de staart van de komeet Temple-Tuttle. (Foto AP)