Uitstel van betaling voor werf Verolme

Scheepswerf Verolme uit Heusden heeft gisteren uitstel van betaling gekregen. De werf, waar zo'n 400 mensen werken, is in ernstige financiele problemen geraakt. Het bedrijf is onderdeel van Wilton-Fijenoord.

De werf heeft grote verliezen geleden op de bouw van drie baggerschepen. Die orders hangen al langer als een molensteen om de nek van Verolme. Verder is de algemene markt voor scheepsbouw slecht. Het laatste baggerschip wordt in december te water gelaten. De orderportefeuille is leeg.

De rechtbank in Den Bosch heeft A. Deterink, J. Groenen en J. van der Meer aangewezen als bewindvoerders. Zij gaan kijken of het mogelijk is de werf te redden.

Voor de 400 werknemers is de toekomst uiterst onzeker. Bestuurder W. Dijkhuizen van FNV Bondgenoten wijst op de slechte situatie in de scheepsbouw, onder meer door goedkope Aziatische concurrenten. “In de markt voor gewone zeeschepen zit alles tegen. Mogelijk moeten ze zich richten op kleinere zeeschepen, of op grote binnenvaartschepen', aldus Dijkhuizen. “Maar dan moet er wel een kandidaat zijn die dat wil.'

Het is onduidelijk of de huidige eigenaar opnieuw geld wil stoppen in de noodlijdende werf. Moederbedrijf Wilton-Fijenoord is sinds mei onderdeel van RDM Holding eigendom van de industrieel Joep van den Nieuwenhuyzen. De RDM pompte bij de overname 40 miljoen gulden in de wervencombinatie, en vooral in Verolme Leusden. De overige bedrijven van Wilton-Fijenoord draaien wel goed.

Hoewel de problemen bij Verolme Leusden al langere tijd spelen, hebben de werknemers volgens Dijkhuizen nog nauwelijks omgezien naar een andere baan. Dat komt volgens hem doordat in de omgeving van Heusden geen andere scheepswerf ligt. “Als Verolme in het Rijnmondgebied had gelegen, hadden veel mensen gedacht: ik ga eens bellen over vacatures. In de regio van Den Bosch is geen scheepsbouw, daardoor zijn de mensen wat afwachtend.'

FNV Bondgenoten overlegt vandaag met de leden. De vakbonden hebben nog niet gesproken met de bewindvoerders. (ANP)