TUSSEN DE SCHERMEN

Barry van den Brink staat hier op de metaalwerkplaats van Brandwacht & Meijer, een decorbouwbedrijf in Utrecht. Als `meewerkend voorman' van de metaalafdeling is hij verantwoordelijk voor de decorconstructies, voor o.a. die van het Duitse Traumhochzeit met Linda de Mol. “Dit decor gaat wel een aantal seizoenen mee, maar vaak genoeg worden gebruikte decors snel vernietigd.'

In de tijd van de hoogtijdagen van de B-film werden afgedankte decors gewoon opnieuw gebruikt door een regisseur die zo met weinig geld in een paar dagen een film kon schieten. “Dat hergebruik komt nog steeds voor. Zo is laatst het decor van de inzamelingsactie voor Midden-Amerika voor een groot deel opgebouwd uit gebruikte constructies. Met een ander doek en belichting ziet het er al snel heel anders uit.' Veiligheid is belangrijk, “daarom laten we de cijfers regelmatig doorrekenen door een ingenieur. En als de regisseur zegt dat er bijvoorbeeld tien mensen op een balkon gaan staan, tellen we er altijd wat extra mensen bij op. Het komt namelijk weleens voor dat je later op tv ziet dat het er twintig waren'. Als de tijd het toelaat springt hij bij om metaal te lassen en te slijpen. “De geur van metaal is heerlijk en je wordt er zo lekker zwart van.'