`Spelers wanen zich in een gevangenis'

Ook in de sport is de economische recessie in Japan duidelijk merkbaar. Bij het wereldkampioenschap volleybal wordt op allerlei manieren bezuinigd. De spelers, olympisch kampioen of niet, moeten op doorreis van de ene naar de andere speelplaats met hun eigen bagage sjouwen. De teambespreking kan alleen in een zaaltje plaatsvinden als daar fors voor wordt betaald.

“Vroeger werden de volleyballers hier met alle egards behandeld. Nu merk je daar ineens niets meer van', constateerde de Nederlandse teammanager Gerard Verhalle.

Het is soms flink behelpen. Daarom houdt bondscoach Toon Gerbrands zijn dagelijkse, tactische praatje in de gangen voor de liften. De videorecorder wordt er neergezet en de spelers brengen hun eigen stoel mee. Het is in de gang nog altijd beter toeven dan op de kamers. Die zijn in Chiba-Makuhari nog veel kleiner dan in Sendai, waar vorige week de eerste ronde werd afgewerkt. Verhalle: “De jongens, toch bijna allemaal twee meter of langer, kunnen hun kont niet keren. Het zijn net gevangeniscellen. Alleen mag je hier nog wel vrij in en uit lopen.'

Noodgedwongen liggen de volleyballers enkele dagen alleen op een kamer. Dat is niet direct bevordelijk voor de teamgeest. “Het is heel ongezellig. Normaal zorgt Richard Schuil op onze kamer voor de vrolijke noot', aldus captain Bas van de Goor. Manager Verhalle zou de heren van de internationale volleybalfederatie FIVB graag eens willen rondleiden op de 31ste etage van het spelershotel. “Want zo ga je niet met topsporters om. Ik vind het logisch dat FIVB-president Acosta tijdens het WK in een suite slaapt, maar hij moet ook aan de spelers denken. Om wie gaat het hier eigenlijk? Acosta wil in het volleybal helden creeren maar voorlopig zie ik alleen gevangenen.'

Op weg van Tokio naar Sendai moest de Nederlandse selectie vorige week met 32 koffers en tassen op een station te voet ruim een halve kilometer overbruggen. “Als de spelers van Ajax zo had moeten lopen, zou het wereldnieuws zijn geweest', meent Gerbrands. Bij de tweede verhuizing, van Sendai naar Chiba-Makuhari, bleef zijn ploeg deze week het gesjouw bespaard. De Japanse materiaalsponsor van Nederland huurde een busje voor de bagage. De andere ploegen keken jaloers toe.

    • Hans Klippus