Ruim 20 miljoen voor naakt van Picasso

Bijna 21 miljoen gulden is gisteravond op een veiling van Sotheby's betaald voor het schilderij Naakte vrouw van Pablo Picasso. Het doet dateert uit 1909 en Picasso's vriending Fernande Olivier heeft ervoor model gestaan.

Op dezelfde veiling werden diverse records geboekt voor werken van onder anderen Jeff Koons, Brice Marden, Charles Ray, Richard Diebenkorn en Richard Lindner. Opvallend genoeg bleven ook werken van vooraanstaande kunstenaars onverkocht. Zo werd het werk White Numbers van Jasper Johns tevoren op 12 tot 17 miljoen gulden geschat, teruggetrokken toen het bieden ophield bij 10,5 miljoen gulden. Ook werken van Picasso en Jackson Pollock bleven onverkocht.

Prijshoudend waren wel Warhols werken. 4 Marilyns en 16 Jackies, waarop afgebeeld Marilyn Monroe en Jackie Onassis, werden verkocht voor respectievelijk 4,5 miljoen gulden en 3,4 miljoen gulden. Toch moesten opvallend veel gerenommeerde namen worden opgehouden omdat de vraagprijs niet gehaald werd. De werken waren afkomstig uit het bezit van zowel Reader's Digest als van Morton G. Neumann, een industrialist uit Chicago. (Reuters, AFP, AP)