Pinochet gezond genoeg om voor rechter te komen

De gearresteerde Chileense ex-dictator Augusto Pinochet is gezond genoeg om zich persoonlijk voor de rechter te verdedigen als hij zijn gevecht met de Britse justitie, om uitlevering aan Spanje te voorkomen, verliest.

Dat heeft de Londense politierechter, de eerste instantie die het uitleveringsverzoek behandelt, gisteren bepaald. De rechtskamer van het House of Lords, de hoogste juridische beroepsinstantie, beslist dezer dagen of Pinochet als oud-staatshoofd aanspraak kan maken op immuniteit zoals het Hooggerechtshof eerder heeft bepaald. Als de Lords hem eveneens immuniteit verlenen kan Pinochet terugkeren naar Chili. Zo niet, dan kan de uitleveringsprocedure worden voortgezet en kan Pinochet worden gedwongen te verschijnen voor de Britse politierechter om zich te verdedigen.