Pers Maleisie vertolkt woede premier

De veelgeplaagde Mahathir Mohamad heeft de afgelopen maanden veel vijanden gemaakt, maar vandaag bleek dat hij in eigen land nog steeds een grote vriend heeft: de Maleisische pers. De 72-jarige premier van Maleisie gastheer van de vandaag afgesloten APEC-top, moet vanmorgen met genoegen de New Straits Times hebben opengeslagen. `Koor van woede over onbeschofte bemoeizucht VS', kopt de krant over acht kolom.

Daarmee verwijst de krant, die net als de meeste andere media in het land trouw aan de hand loopt van de regering, naar Gore's openlijke steun voor de reformasi-beweging van Maleisies gewezen vice-premier Anwar Ibrahim, die verdacht wordt van corruptie en sodomie en sinds eind september gevangen zit. De Amerikaanse vice-premier, die Bill Clinton vervangt op de APEC-top, hield zijn omstreden verhaal afgelopen dinsdag.

Kort na de voordracht viel al veel felle kritiek op te tekenen uit de monden van Maleisische ministers, en vanmorgen deden de dagbladen er nog een flinke schep bovenop. Pagina's lang wordt Gore neergesabeld; uit alle hoeken zijn mensen verzameld die geschokt en boos zijn door de uitlatingen van Amerika's tweede man. “Deze speech komt van een arrogant en gevoelloos persoon die geen wereldleider zou moeten worden', vertelt een belangrijke zakenman. “Maleisiers uit alle hoeken van de samenleving' zijn razend op Gore.

Zelfs uit eigen hoek krijgt de `veepee' er van langs. Oud VS-ambassadeur Richard Holwill, spreekt van een “schokkend optreden' waarvoor hij, als aanwezige op de avond dat Gore sprak, zijn oprechte excuses uitspreekt.

“De ironie is dat de pers met deze uitgebreide aandacht voor de zaak nog eens aantoont dat anti-regeringsgeluiden hier niet welkom zijn, en dat Gore dus wel een beetje gelijk had met zijn roep om ruimte voor democratie en politieke hervorming', zegt een Westerse diplomaat. Uiteraard op basis van anonimiteit, “anders gaat het dadelijk over mij!'

Maleisie botste de afgelopen dagen op meer vlakken met het in de ogen van Mahathir vaak zo boze buitenland. Volgens de premier ligt de schuld voor alle misere waarin veel Aziatische landen nu al maanden verkeren, voor een groot deel bij het Westen: de Westerse valutaspeculanten en, niet te vergeten, de Westerse pers.

Die werd gisteren op zijn wenken bediend door een handjevol demonstranten, dat zich rond negen uur `s avonds hadden verzameld in Kampung Baru, een oude wijk in Kuala Lumpur. De betogers wilden voor de lenzen en lampen van buitenlandse tv-stations wel even `reformasi' roepen. Ze waren amper met 100 man, en toen zij even na half elf naar huis gingen, stonden er meer toeschouwers en journalisten dan demonstranten. De Maleisische pers had daarom geen enkele reden er meer aandacht aan te schenken dan met een klein berichtje met foto op binnenpagina's. “Betogers tonen anti-regerings spandoeken om buitenlandse journalisten te helpen', was een bijschrift.

    • Max Christern