Parlement Israel achter Wye-akkoord; Met steun oppositie

De Knesset, het Israelische parlement, heeft gisteravond met 75 tegen 19 stemmen bij 9 onthoudingen het akkoord van Wye Plantation met de Palestijnen goedgekeurd. De stemmen van de oppositie behoedden de regering Netanyahu voor een nederlaag.

De weg is nu vrij gekomen voor de eerste fase van de Israelische terugtrekking uit bezet gebied, bij de Palestijnse stad Jenin, de vrijlating van 250 Palestijnse gevangenen en de opening van het Palestijnse vliegveld in de Gazastrook. Dat kan nog deze week gebeuren indien de regering morgen de laatste obstakels voor de uitvoering van de eerste van de drie fasen van het akkoord van Wye Plantation wegneemt.

Premier Netanyahu heeft gisteren zijn voldoening uitgesproken over de correctie die de Palestijnse leider Yasser Arafat heeft aangebracht op zijn eerdere uitspraak dat Palestijnen met geweren hun recht mogen verdedigen om in Jeruzalem te bidden. Voor hem was dat aanleiding om uitvoering van het akkoord op te houden. Arafat zei gisteren dat vrede een strategische Palestijnse doelstelling is.

Netanyahu slaagde er gisteravond met steun van de oppositie in het akkoord van Wye Plantation met de Palestijnen na een marathon-debat van twee dagen door de Knesset te jagen. Twee ministers van de Nationale Religieuze Partij (NRP) stemden tegen het akkoord, terwijl zeven ministers bij de stemming niet in de vergaderzaal van de Knesset waren. Netanyahu had de vertrouwenskwestie gesteld hetgeen hem het recht geeft de twee ministers van de NRP die tegen het akkoord stemden, te ontslaan.

Israelische commentatoren wijzen er vandaag op dat de oppositie Netanyahu gisteren voor een nederlaag heeft behoed over zijn bereidheid een deel van het historische joodse vaderland in Judea en Samaria, de Westelijke Jordaanoever, op te geven. Ex-premier Shimon Peres en de minister van Buitenlandse Zaken, Ariel Sharon, waren het tijdens het debat in de Knesset met elkaar eens dat nu de vorming van een regering van nationale eenheid is geboden om met succes met de Palestijnen te kunnen onderhandelen over permanente vrede.

Ondertussen hebben kolonisten de afgelopen dagen gehoor gegeven aan de oproep van minister Sharon “heuveltoppen te pakken' op de Westelijke Jordaanoever. Een achttal heuveltoppen zijn de afgelopen dagen door kolonisten “veroverd'. Vannacht werden op twee heuveltoppen nieuwe nederzettingen opgezet. “Als het leger ons verjaagt, komen wij weer terug', aldus een van de kolonisten. De Amerikaanse regering, die zich heeft ingezet om het akkoord van Wye tot stand te brengen, heeft gezegd dat de uitspraak van Sharon “het vertrouwen ondermijnt' dat nodig is om vrede te maken.

    • Salomon Bouman