Originele Black Sabbath op tournee

De legendarische hardrockband Black Sabbath gaat voor het eerst sinds twintig jaar weer in de originele samenstelling op tournee. Oudejaarsavond begint de zes weken tournee van de groep door de Verenigde Staten in het Bank One Ball Park van Phoenix, Arizona. De hardrockgroepen Pantera Megadeth, Slayer en Soulfly zullen dan ook optreden.

In de jaren zeventig was Black Sabbath een van de grondleggers van de hardrock. Tussen 1970 en 1979 maakte de band acht langspeelplaten waarvan met name het titelloze debuutalbum, Sabbath Bloody Sabbath en Paranoid nog altijd als klassiekers gelden.

Drugs en zakelijke dwalingen leidden in 1979 tot het einde van Black Sabbath. Zanger/voorman Ozzy Osbourne begon vervolgens een succesrijke solocarriere. Gitarist Tony Iommi zette Black Sabbath nog in verschillende samenstellingen voort, maar kon de mythe niet levend houden.

Na vijf jaar overleg legden de vier oorspronkelijke bandleden hun meningsverschillen vorig jaar bij voor twee speciale concerten in Birmingham. Van deze concerten werd onlangs een live cd uitgebracht. Volgens platenmaatschappij Epic heeft Black Sabbath ook plannen om `deze kant' op te komen. Over concerten in Nederland is nog niets bekend. (ANP)