`Opvolger KGB gaf opdracht tot moord'

De FSB - de Russische geheime dienst, opvolgerorganisatie van de vroegere KGB - houdt zich bezig met moord, ontvoering en afpersing. De leiding van de FSB heeft zelfs opdracht gegeven tot de moord op de steenrijke zakenman en politicus Boris Berezovski.

Dat is gisteren op een wat bizarre persconferentie gezegd door een aantal agenten uit het middenkader van de FSB. Berezovski had zich zelf al eind vorige week in een brief aan FSB-chef Vladimir Poetin beklaagd over een moordcomplot tegen hem.

Vijf FSB-agenten, luitenant-kolonel Aleksandr Litvinenko en vier anderen, gaven gisteren in Moskou een persconferentie om uit te pakken over de FSB-leiding. Sommige agenten wilden anoniem blijven en droegen zonnebrillen of een skimasker. Ze vertelden hoe twee topleiders van de FSB, generaal Jevgeni Chocholkov en zijn plaatsvervanger Aleksandr Kamytsjnikov, in november vorig jaar opdracht hebben gegeven tot de moord op Berezovski. Chocholkov was toen hoofd van de FSB-afdeling voor bestrijding van de georganiseerde misdaad.

Litvinenko zei gisteren dat hij als commandant van de FSB-lijfwacht van Berezovski de moord had moeten plegen, maar dat hij in plaats daarvan naar Berezovski stapte en het plan verried. De opdracht, aldus Litvinenko was “niet ongebruikelijk' voor de huidige FSB. “De afgelopen jaren zijn de FSB-organen door bepaalde functionarissen misbruikt voor hun eigen particuliere politieke en materiele doeleinden, door rekeningen te vereffenen met anderen, door voor geld particuliere politieke en criminele opdrachten uit te voeren en soms ook simpelweg als instrument om geld te verdienen', aldus Litvinenko.

Hij zei ook dat zijn superieuren hem hadden bedreigd als hij het moordcomplot tegen Berezovski openbaar zou maken. Een van hen zou tegen hem hebben gezegd: “Je hebt verhinderd dat patriotten een jood vermoordden die de halve natie heeft beroofd.'

Boris Berezovski is een miljardair die een uitgebreid olie-, media- en auto-imperium bezit. Hij is ook een prominent politicus, oud-secretaris van Jeltsins Veiligheidsraad en secretaris van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). Als jood is hij een favoriet mikpunt van antisemieten en ultra-nationalisten in Rusland. (AP, AFP, Reuters)